De journalistiek dreigt de slag met pr en voorlichting te verliezen, zo blijkt uit het recent gepresenteerde rapport Gevaarlijk Spel. Tot de kwetsbaarste terreinen behoort de politieke verslaggeving op tv. De verdediging is vooral aan de journalist zelf, blijkt uit de verhalen van twee oude rotten: Carel Kuyl en Wouke van Scherrenburg. “Wij gaan meer eigen reportages maken.”

Metaalmoeheid

Bloedeloze debatten, eindeloze interviews met steeds weer dezelfde politici: de politieke journalistiek op de Nederlandse televisie lijdt aan metaalmoeheid. Politici stellen allerlei eisen alvorens in de uitzending te verschijnen. Zij profiteren daarbij van de wildgroei aan zenders en programmaformats, die zij al of niet via hun woordvoerders tegen elkaar kunnen uitspelen. Daar kunnen journalisten weinig aan doen. Wel kunnen zij meer hun eigen weg gaan. Zet politici in een andere, meer intieme setting, en ze worden vanzelf opener en spraakzamer, is de ervaring van veteraan Wouke van Scherrenburg. En Nieuwsuur gaat meer eigen reportages maken, zegt hoofdredacteur Carel Kuyl. “Dat levert inhoudelijk interessantere uitzendingen op, waar de kijker veel meer van opsteekt.”

Lees verder.

 

Nog geen reactie — begin de discussie!