Jarenlang was het huilen met de pet op voor de nieuwsmedia in de Verenigde Staten. Keer op keer bleek dat het Amerikaanse volk maar bar weinig vertrouwen had in de kranten en het televisienieuws. En erger nog, dat vertrouwen daalde jaarlijks. Met als dieptepunt 2007, toen uit de jaarlijkse peiling van onderzoeksbureau Gallup bleek dat maar 22% respectievelijk 23% van de Amerikanen vertrouwen had in de kranten en de tv-nieuwszenders. Nu is er goed nieuws: de negatieve trend lijkt gebroken, zo meldt Gallup. Niet spectaculair, maar toch, er lijkt anno 2011 weer wat meer vertrouwen te zijn in de nieuwsmedia: 27% voor de kranten en 28% voor het tv-nieuws. 

Vaak wordt gezegd dat met name bij jongeren sprake is van een afnemend vertrouwen in de journalistiek, maar opvallend genoeg is dat niet terug te zien in de Gallup-cijfers. Sterker nog, het vertrouwen in de nieuwsmedia is het grootst bij de jongvolwassenen (18-29 jaar). Met die leeftijdsgroep is trouwens nog iets opmerkelijks aan de hand: terwijl het vertrouwen in de krant met 10% daalde ten opzichte van 2010, steeg het vertrouwen in tv-nieuws met 10%. Wat daar de reden van is? Geen idee. In de andere leeftijdsgroepen is van deze tegenstrijdigheid geen sprake.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!