Het logo van Avaaz.org

Onder omstandigheden moeten serieuze journalisten niet terugdeinzen voor campagnejournalistiek, heb ik al eens eerder op dit blog betoogd. Campagnes voeren kan tegenwoordig echter ook op een andere manier, en wel één die vaak onmiddellijk effect sorteert, zo bewijst Avaaz. Deze non-profit organisatie weet via webpetities in korte tijd honderdduizenden handtekeningen op te halen die hun effect niet missen op beslissers en beleidsmakers. Avaaz wist het rondreizende Formule 1-circus op het laatste moment te bewegen de geplande Grand Prix in Bahrain af te gelasten, als protest tegen het maandenlange geweld van de regering van dat land tegen demonstranten voor hervormingen. Verder besloot de Verenigde Naties onder druk van een Avaaz-petitie een task force in het leven te roepen die gaat studeren op alternatieven voor de vruchteloze War on Drugs.

Binnen twee dagen 500.000 handtekeningen

Avaaz bedankte de ondertekenaars van de geslaagde petities in de nacht van maandag op dinsdag per email, en lichtte hen daarin tevens in over het resultaat van de acties. De Formule 1-campagne leverde binnen twee dagen bijna 500.000 handtekeningen op en 20.000 berichten op de Twitter- en Facebook-accounts van de Formule 1-teams. De campagne tegen de War on Drugs trok meer dan 600.000 handtekeningen binnen een week. Avaaz – de naam is ontleend aan het woord voor ‘stem’ in een aantal talen – is in 2007 van start gegaan en telt inmiddels kantoren op vier continenten en duizenden vrijwillige medewerkers. De organisatie leeft geheel van crowdfunding door sympathisanten. Avaaz voert actie op issues als de mensenrechten, het milieu, gewelddadige conflicten en armoede. De missie is “burgers van alle naties organiseren om de kloof te sluiten tussen de wereld die we hebben en de wereld die de meeste mensen overal zouden willen”.

“Een vuurstorm in de media”

De ondertekenaars van Avaaz-petities komen uit alle hoeken van de wereld, en onder hen bevinden zich vaak ook beroemdheden. Zo werd de Formule 1-campagne gesteund door de Britse oud-wereldkampioen van 1996 Damon Hill. Toch hielden Bernie Ecclestone en de andere Formule 1-kopstukken aanvankelijk voet bij stuk: de race in Bahrain moest doorgaan. Totdat Avaaz een vertrouwelijk document van de Formule 1-leiding kreeg toegespeeld, waarin deze concludeerde, kennelijk alleen op basis van informatie van het regime, dat in Bahrain “geen schendingen van de mensenrechten” waren voorgevallen. Avaaz publiceerde het stuk en creëerde daarmee naar eigen zeggen “een vuurstorm in de media”, waarop de Formule 1-teams zich alsnog, 48 uur voordat de knoop moest worden doorgehakt, unaniem tegen de race in Bahrain uitspraken.

VN onderneemt actie tegen drugsoorlog

Iets soortgelijks gebeurde met de campagne tegen de War on Drugs. Die is al decennia gaande, kost miljarden aan belastinggeld en bevordert de criminaliteit eerder dan dat hij hem bestrijdt, zo betoogt Avaaz. Een groep voormalige regeringsleiders stichtte de Global Commission on Drug Policy, met hetzelfde doel de vruchteloze oorlog te beëindigen. Deze commissie bereikte echter niets bij regerende politici, omdat die beweerden dat het zou ontbreken aan steun onder het publiek. Toen de 600.000 handtekeningen dat argument onderuit haalden, besloot VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een task force in het leven te roepen die voorstellen gaat doen voor een alternatief beleid voor verdovende middelen.

Eerder wist Avaaz te voorkomen dat het parlement van Oeganda een wet aannam die de doodstraf zette op homoseksualiteit.

Al 4 reacties — discussieer mee!