Afgelopen week nam politiek redacteur Martin Sommer de Anne Vondelingprijs voor parlementaire verslaggeving in ontvangst. De prijs bevestigt zijn reputatie als een van de meest uitgesproken politieke commentatoren van dit moment. De rede die hij bij de uitreiking van de prijs uitsprak, blaakte dan ook van zelfvertrouwen (Volkskrant, 23 juni 2011). Het is echter de vraag of juist deze onafhankelijke positie hem niet enigszins blind maakt voor de kwetsbare situatie waarin de journalistiek in Nederland en elders momenteel verkeert, zoals wij onlangs in een onderzoek naar de verhouding tussen pr & voorlichting en journalistiek, onder de titel Gevaarlijk spel, hebben laten zien.

In zijn rede – en ook in een eerdere recensie van zijn hand, de zaterdag daarvoor – haalt Sommer op enkele punten scherp uit naar wat hij meent te lezen in deze studie. We zouden, arm in arm met Joris Luyendijk, een “journalistieke ondergangsgedachte” propageren en betogen dat in Den Haag journalisten de touwtjes volledig uit handen hebben gegeven aan voorlichters. Terwijl daar volgens Sommer geen sprake van is. Ja, zo stelt hij, journalisten en voorlichters schurken in Den Haag dicht tegen elkaar aan, maar dat is geen probleem zolang iedereen zich maar bewust is van zijn eigen rol.

Lees verder op Gevaarlijk Spel.