Het was een journalistiek nieuwjaarscadeau voor Nederland. Met verhalen over mensen die zich ‘onvermoeibaar blijven inzetten voor een betere wereld’ wilde One/11 laten zien dat journalistiek naast deprimerend ook inspirerend kan zijn. Na 111 verhalen, columns en cartoons wordt het project nu afgesloten. Initiatiefnemer Bas Mesters, correspondent in Italië voor NRC en NOS, blikt tevreden terug.

“Je weet van tevoren niet waar het heen gaat. Ik ben er onbevangen ingestapt, maar ik had niet verwacht dat One/11 zolang zou gaan lopen. Het plan was eigenlijk om alles in één keer op 1 januari te brengen, maar we kregen zoveel verhalen binnen, dat dat een beetje zonde zou zijn. Toen hebben we besloten om eerst dagelijks en later tweedagelijks een verhaal te plaatsen.

We hadden een vliegende start en al snel 60.000 unieke bezoekers. Daarna is het aantal gestabiliseerd op zo’n 1.000 bezoekers per dag. We hadden dat misschien nog wel omhoog kunnen krijgen door onze site wat eerder te verbeteren, maar het is allemaal vrijwilligerswerk, waardoor sommige dingen niet zo snel lukken.

Dat is soms lastig, maar ook wel de charme van het project. Uiteindelijk gebeurt het namelijk wel. En het vrijblijvende geeft ook veel vrijheid. Er is geen gedoe met administratie, niemand zegt wat je moet doen en er zijn geen deadlines. En toch, ondanks die vrijblijvendheid, stond er om de dag een mooi verhaal op de site.

Dat enthousiasme heeft me overrompeld. Iedereen wilde graag meewerken. Veel journalisten voelden zich aangesproken. We zijn natuurlijk allemaal nieuwsmakers en tijdens ons werk komen we zoveel mensen tegen. Hun citaten gebruiken we in onze producties en daar blijft het vaak bij. Maar iedereen stuit wel eens op mensen die zoveel te vertellen hebben, die zo bijzonder omgaan met een probleem, dat je daar eigenlijk wel wat mee wilt doen. Vaak heb je daar de tijd niet voor en One/11 gaf journalisten het excuus om daar wel eens mee aan de slag te gaan.

Bij alle verhalen hebben we naast de standaard 5 W’s de ‘Wat nu?’ vraag toegevoegd. Daardoor heb je het niet alleen over het heden en het verleden, maar kijk je ook door de ogen van de geportretteerde mensen naar de toekomst. Op die manier behouden de verhalen wat langer hun waarde. Ze zijn tijdloos én actueel. De site blijft dan voorlopig ook gewoon online.
Natuurlijk staan er een hoop verschillende soorten verhalen op de site. Sommige zijn licht, maar andere verhalen gaan wat verder en dieper. Dan is het een soort slow journalism, waarbij iemand echt een tijd lang met een persoon heeft meegelopen.
Het is niet zo dat je deze verhalen nooit in de krant vindt, maar het idee van One/11 was om dit soort verhalen zoveel mogelijk te bundelen, zodat de site een soort signaal geeft. Ondanks het feit dat de journalistiek ons vaak het idee geeft dat het allemaal kommer en kwel is – en misschien is dat ook wel zo – zijn er ook andere verhalen. Ik las laatst een citaat van Dostojevski. ‘De mens is slecht, want hij ziet niet in dat hij goed is.’ Vanuit dat idee is de site een beetje opgezet. En we hebben in de eerste week van januari toch de journalistieke agenda weten te domineren, toen nationale en regionale kranten de one11-verhalen overnamen.

Je kan niet verwachten dat zo’n project helemaal op basis van vrijwilligers in stand blijft. Vanaf het begin was het idee dat iedereen één verhaal zou maken. En dat kan, voor het goede doel, wel gratis. Zo heb ik iedereen ook benaderd. Maar je kan je collega’s niet vragen of ze ook een tweede of derde verhaal gratis willen gaan maken, hoewel sommigen dat wel hebben gedaan. Dus op een gegeven moment ga je er toch over denken hoe je er op een elegante manier mee kan ophouden.

Net zoals veel kranten in het begin spontaan aan One/11 meededen, kwamen nu het documentairefestival Beeld voor Beeld en Holland Doc 24 op ons pad. Zij hebben zich laten inspireren door de verhalen en wilden graag iets met ons doen. Daardoor staat het thema ‘bouwers’ de komende week centraal op Holland Doc 24 en het Beeld voor Beeld Festival. Het maakt dat het een mooi geheel is geworden.

Overigens spreken we van het einde van het eerste seizoen. Een tweede is niet gepland, maar dat was One11 ook niet tot twee maanden voor het aanving. We zijn bereid onszelf te laten verrassen, zoals journalisten betaamt.”

 

Lex Boon

Nog geen reactie — begin de discussie!