Het was lastig dit jaar. Allereerst voor de jonge journalisten die het wel zagen zitten om deze zomer als zomerreporter op reis te gaan. Het thema ‘journalistiek zonder journalisten’ bleek moeilijker in te vullen dan we hadden gedacht. Veel inzenders kwamen niet verder dan ‘iets met burgerjournalistiek’. Dat het thema moeilijk was merkten we ook aan het aantal inzendingen. We kregen 11 reacties binnen, tegen 25 sollicitaties vorig jaar.

Daarnaast was er de financiering. Crowdfunding gaat niet vanzelf en langzamer dan we hadden gehoopt. Nieuwspost is een perfecte tool om zoiets te organiseren, maar je moet wel een verhaal hebben om te verkopen. Dat we aan het project nog geen gezicht en geen concreet plan konden binden maakte het nog wat lastiger. Van de benodigde 2.500 euro is nu bijna de helft binnen.

Dat gezicht hebben we nu wel. Gemma van der Kamp is onze zomerreporter dit jaar. Van alle inzendingen sprong haar sollicitatie er qua plan, enthousiasme en creativiteit bovenuit.

Budget

Gemma gaat vertrekt medio juli vanuit Londen, waar ze de master International Journalism aan de City University volgt, naar acht verschillende landen om mooie voorbeelden te vinden van ‘Journalistiek zonder journalisten’.

Tenminste, dat is de bedoeling. Op dit moment is er budget voor de helft van haar reis. De komende weken gaan we dit proberen aan te vullen, zodat Gemma niet halverwege Polen haar reis moet staken. Op Nieuwspost blogt Gemma de komende tijd over haar voorbereiding. Welke landen staan op haar programma? Welke verhalen wil ze maken? Hoe gaat ze de (budget)reis organiseren?

Meedenken – maar vooral meebetalen – kan op Nieuwspost. Gemma, succes!

 

Al één reactie — discussieer mee!