De Franstalige en Duitstalige kranten in België hebben het verbruid bij Google, ze zijn niet langer vindbaar via de zoekmachine. De vete begon in 2006 toen Copiepresse, de vereniging van Frans- en Duitstalige krantenuitgevers van België, liet weten dat Google niet het recht had om zomaar krantenberichten op te nemen in Google News. In 2007 kregen de kranten in een kort geding gelijk van de rechter en dat besluit werd in mei 2011 bekrachtigd door het hof van beroep van Brussel. Gisteren volgde de reactie van Google: niet alleen wordt de content van de betreffende kranten verwijderd uit Google News, ook zal niets van deze kranten nog vindbaar zijn via de Googlezoekmachine. Wie nu bijvoorbeeld op Google.com met de zoekstring “lalibre.be” zoekt naar de website van de Franstalige krant La Libre, zal de betreffende site niet aantreffen tussen de zoekresultaten, hoewel de site gewoon online is. Dat was natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

“Dit alles is een grote vergissing”, zegt Hodey Francis, directeur van de IPM-groep (uitgever van Franstalige kranten in België) in een artikel op de website van de krant La Libre. “We hebben nooit bezwaar gemaakt tegen vermelding op de zoekmachine van Google, dus het was niet nodig alle links naar krantensites  zo bruut te verwijderen. Ik hoop dat Google zich realiseert dat deze agressieve aanpak onrechtvaardig is en dat de pers beter verdient.”

In hetzelfde artikel zegt Alain Strowel, een Belgische advocaat gespecialiseerd in auteursrecht: “Inderdaad, deze beslissing is enorm nadelig voor de Belgische pers. Het is bovendien heel ernstig omdat Google misbruik maakt van zijn machtspositie “.

Update dinsdag 19 juli 2011

Afgelopen maandag heeft Google bekend gemaakt dat de Belgische krantensites weer opgenomen zullen worden in de index van de zoekmachine. In een bericht van persbureau AP zegt Googlewoordvoerder William Echikson:

“We are delighted that Copiepresse has given us assurances that we can re-include their sites in our Google search index without court-ordered penalties. We will do this as quickly as possible. We never wanted to take their sites out of our index, but we needed to respect an appeal court order until Copiepresse acted. We remain open to working in collaboration with Copiepresse members in the future.”

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 11 reacties — discussieer mee!