Ze zijn nog maar dun gezaaid, de rechtbankverslaggevers die dag in dag uit in de rechtszaal vertoeven om verslag te doen van al die kleine zaken die dagelijks op de rol staan. Zaken die niet met chocoladeletters in de krant komen, maar waar vaak wel enerverende verhalen achter schuil gaan. Verhalen die verteld moeten worden, meent de Groningse rechtbankverslaggever Rob Zijlstra: “Er is in de media heel veel aandacht voor heel weinig zaken. Dat vind ik niet goed. Waarom zou je alleen over die grote zaken gaan schrijven? Dat is misschien maar vijf procent van de misdaad. Die andere 95% laten we te veel liggen.” Vandaar dat Zijlstra als verslaggever van het Dagblad van het Noorden bijna dagelijks is te vinden binnen de muren van het Groningse gerechtsgebouw. Dankzij zijn weblog en de boeken die daaruit voortkwamen, groeide hij uit tot een fenomeen. Jeroen van Bergeijk raakte geïntrigreerd en maakte een portret van Rob Zijlstra als vertegenwoordiger van het met uitsterven bedreigde ras van rechtbankverslaggevers. Zijn radiodocumentaire werd afgelopen zondag uitgezonden en is op de website van Radio1 alsnog te beluisteren.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!