Zo’n 15 duizend lezers vulden in juni het grote NRC Handelsblad Lezersonderzoek in. Er was dan ook alle reden voor een tevredenheidonderzoek onder de NRC-lezers. Immers, het formaat van de krant halveerde, er kwam een nieuwe weekendkrant, nieuwe columnisten traden aan, een verse website ging online en men introduceerde een iPad-abonnement. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch nam de uitkomsten deze week door in een vierdelige serie op zijn blog.

De hoofdredacteur mag zich gelukkig prijzen dat een meerderheid van 60% van de lezers zich tevreden toont over de veranderingen die onder zijn bewind zijn doorgevoerd. Slechts 20% zegt ontevreden te zijn. Vergelijkbare cijfers gelden voor het nieuwe tabloidformaat waarop NRC Handelsblad sinds maart verschijnt: 60% is er tevreden mee en 15% vindt het niks.

En verder variëren de meningen natuurlijk heel erg: “te veel columnisten” versus “te weinig columnisten”, “Fokke & Sukke moet verdwijnen” versus “Fokke & Sukke moet blijven”. En uiteraard, zoals eerder bij de Volkskrant, is er onenigheid over nietjes in de krant.  Sommige lezers willen per se nietjes, want anders “valt de troep uit elkaar”, terwijl anderen juist pleiten: “laat a.u.b. die rotnieten eruit”. Een lezer is zelfs boos, want “dankzij het nietje is nu mijn tafelblad beschadigd”. Een andere kwestie waarover de lezers ernstig verdeeld zijn is de vraag of NRC Handelsblad een avondkrant moet blijven. “Iets meer dan de helft wil uitdrukkelijk niet dat de krant naar de ochtend gaat”,  schrijft Vandermeersch.

De conclusie voor de NRC-hoofdredacteur na zijn gewroet door de cijfers van het lezersonderzoek: Gewoon zo doorgaan. Mooi dus dat Vandermeersch zo open is over de uitkomsten van het lezersonderzoek (vaak houden kranten die angstvallig geheim), maar het maakt ook wel duidelijk dat zulk onderzoek over het algemeen weinig concrete verbeterpunten oplevert.

 

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 7 reacties — discussieer mee!