Vorige week werd in Hilversum het jaarlijkse NPOX-festival voor programmamakers van alle publieke omroepen georganiseerd. Het onderdeel ‘Goeie radio’ trok in het bijzonder mijn aandacht. Tjitske Mussche, JobJan Altena en Anne Martens spraken over de waarde van het vertellen van verhalen zonder beeld erbij: over storytelling, een populair onderwerp. Tjitske Mussche interviewde ik na afloop. Evenals radiomaker Willem Davids en radiodramamaker Bert Kommerij.

Tjitske Mussche, de jongste van het stel, is onder andere betrokken bij Plots, het VPRO radioprogramma dat haar inspiratie haalde bij This American Life, de hoge school van storytelling. Willem Davids heeft met zijn ruim 30 jaar ervaring een enorme staat van dienst op zijn naam staan en is duidelijk door de wol geverfd. Bert Kommerij is de langste van het stel en altijd op zoek naar manieren om fictie en non-fictie met elkaar te vermengen.

Drie documentairemakers die ik tijdens NPOX aan de tand kon voelen. Daarom voor de verandering gesproken tekst hier op de site van De Nieuwe Reporter. Rauw en puur. Twee personen in gesprek. 1 microfoon. Zonder knip en plakwerk. Zonder stemmingverhogende muziek.

Wil je de gesprekken op een later tijdstip beluisteren of op je mp3speler of op een stick zetten zodat je het mee kunt nemen naar buiten tijdens een wandeling of autorit? Dat kan, download de bestanden via onderstaande speler of druk op play om ze nu te beluisteren.

NPOX – over radio by Raaphorst

Nog geen reactie — begin de discussie!