“Dus je bent een journalist die schrijft over niet-journalisten die wel in de media werken maar niet in de officiële journalistiek?

Ik snap er niets van, laten we een kop koffie drinken zodat je me kunt vertellen wat je zoekt? ”

Het thema van de zomerreporter 2011 zorgde voor veel verwarring en het kostte me heel wat zoekwerk om niet-journalisten in de Europese journalistiek te vinden. En ik betwijfel of ik ‘rasechte’ niet-journalisten heb gevonden, want in bijna ieder geval was er wel ergens een link naar de professionele journalistiek te ontdekken.

 

De Engelse Alex Johnson met zijn blog- imperium over tuinhuisjes liet het aan mij te definiëren wat hij eigenlijk was. Commercieel journalist, professioneel blogger of gewoon een schrijvende tuinhuisjesfanaat? Eén ding is zeker, hij heeft een ‘journalistieke niche’ gevonden en verdient daar bakken met geld mee – tot afgunst van veel journalisten.

De Deense Mr. News verafschuwt het woord burgerjournalistiek en profileert zichzelf als ambitieuze dorpsjournalist met zijn nieuwsmerk tistrupnews.dk. Hij houdt zich echter lang niet altijd aan de professionele en ethische waarden van het beroep. Dat is ook een van de redenen waarom  voor de Deense krant Jydsevestkysten de burgerjournalistiek zijn beste tijd al heeft gehad.

Toen ik naar Oost-Europa doorreisde werd het zorgvuldig geformuleerde thema op z’n kop gezet. Onderzoeksjournalisten die journalistiek in de meest professionele zin van het woord bedrijven, duiken onder in herformuleringen van hun beroep die hun professionaliteit verbloemen – zoals de Oekraïense hobbyjournalist Serge Dibrov.

Zomerreporter Gemma aan het werk in Oekraine

 

De Bulgaarse Assen Yordanov werd gedwongen de professionele journalistiek te verruilen voor onbetaald werk en zocht een web host voor zijn website in het buitenland. De Bulgaarse regering noemt het werk van deze man die al twintig jaar fraudeschandalen aan het licht brengt, tabloid.

In Zwitserland lukte het me niet om een afspraak te maken met de nieuwsservice van de Verenigde Naties (VN) omdat zij zichzelf ‘te professioneel en onafhankelijk’ vonden om voor niet-journalistiek door te gaan. Terwijl toch boven elke productie het logo van de VN pronkt.

Bang zijn

Dan de vraag die ik mee kreeg: Moeten we bang zijn voor de niet-journalisten in het vak? In een land als Spanje, wel. Daar doen succesvolle televisiemakende academici het aanzien van gediplomeerde journalisten dalen. In Oost-Europa geldt het omgekeerde: de niet-journalisten moeten bang zijn voor de gecensureerde professionele journalistiek.

Over het algemeen hebben alle niet-journalistieke initiatieven die ik heb gevonden op de één of andere manier een relatie met ‘echte’ journalisten voor samenstelling of coördinatie van de nieuwsproductie. Maar dat neemt niet weg dat de professionele journalistiek geen inspiratie kan halen uit de half-journalistiek.

Inspiratie uit de zakelijke instelling van Mr. News en de tuinshuisjesblogger in Engeland of inspiratie uit het combineren van kennis, netwerk en journalistiek door non-profit organisaties en de Italiaanse radio Onda d’ Urto.

Maar ik denk dat ze in Europa voorlopig nog wel nodig zijn, de ervaren of gediplomeerde journalisten. Want als er in de Spaans community radio geen journalisten zouden zijn die de boel begeleiden, zouden er dagelijks vijf programma’s over videospelletjes of mangastripboeken voorbij komen en waren de mannen van het Ierse social media initiatief Storyful met hun ervaring in de professionele journalistiek, nooit zover gekomen.

Zomerreporter - kit

Het zomerreporterschap was een droombaan waarin ik bijzondere mensen heb ontmoet. Naast de unieke verhalen sierden de omstandigheden van de interviews het reporterschap.

Die om 5:00 in de ochtend op een bankje naast de McDonalds in Odessa en de dag erna om 22:00  in een trendy kroeg in Sofia tussen feestvierend jong Bulgarije, spanden de kroon.

En al die nachten opgerold in krakende hostelbedden, ritjes in bloedhete treinen en zoektochten naar Wifi waren het avontuur waard.

Kortom, ik heb van deze kans genoten. Bedankt voor de donaties en reacties via onder meer Twitter . Ik hoop dat u met plezier de verhalen heeft gelezen.

 

 

Zomerreporter 2011 werd onder andere mogelijk gemaakt door:

Al 4 reacties — discussieer mee!