Vorige week zaterdag, 8 oktober, maakte journalist Brenno de Winter op Webwereld bekend dat de websites van liefst 50 gemeenten en gemeentelijke diensten behoorlijk lek waren. Ook Landgraaf stond op de lijst met lekkers. De burgemeester van deze gemeente, Raymond Vlecken, besloot afgelopen vrijdag tot een tegenaanval: hij dreigt De Winter voor de rechter te slepen omdat die hem afgelopen vrijdag niet tijdig had beloofd om geen gegevens uit de lekke Landgraafse website te publiceren. Webwereld publiceerde vrijdag al een badinerende reactie op het dreigement van de burgervader. Op DNR reageert Brenno de Winter met de oproep aan bestuurders om niet op de man te spelen.

Bestuurders hebben een nieuwe strategie om onwenselijke berichtgeving tegen te gaan: speel het op de man. Het probleem is alleen dat het bedreigen van journalisten niet werkt. Dat gaat nu de gemeente Landgraaf leren.

Nadat hij eerder liet weten dat er geen problemen zijn met de server van de gemeentelijke website, eist burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf totale mediastilte van mijn kant over het falen van zijn ICT-beveiliging. Doe ik dat niet, dan – zo luidt zijn dreigement – zal hij beslag laten leggen op mijn bezittingen, aangifte doen en alle schade die anderen aanrichten op mij verhalen.

Journalisten bedreigen

Dit dreigement kwam bij mij binnen via Dagblad de Limburger. Bij het lezen van het artikel drong zich meteen de parallel met Nina Brink bij mij op. Zij legde beslag op de bezittingen van journalist Eric Smit om zich te verzetten tegen publicatie van een boek. Zelfs eten kopen werd een probleem.

Deze zaak is wel anders, maar wordt net zo op de man gespeeld. Nog voordat ik de brief had ontvangen, hing daarom mijn advocaat al aan de telefoon bij de gemeente. Maar die schreven een ‘terugbelnotitie’ op. Daarmee hebben ze voor zichzelf een acute gang naar de rechter een stuk moeilijker gemaakt, want kennelijk is de haast toch niet zo groot.

Toch is de toon gezet: als jij schrijft wat wij niet leuk vinden dan zullen we je wel eventjes hele nare dingen laten overkomen. Met inbegrip van een aangifte bij het Openbaar Ministerie wegens… Ja, wegens wat eigenlijk? Doet niet ter zake: een aangifte dreigt. Een slimme zet van de burgemeester, zelf oud-advocaat, want daarmee heb ik de eerste kosten al gemaakt. Vorige keer kostte me de grap van een strafzaak tot een sepot bijna 9.000 euro.

Herhaling van zetten

De aanpak is duidelijk geïnspireerd door de methode van Trans Link Systems. Dat bedrijf deed aangifte tegen ‘reizen met anonieme chipkaarten’. Maar in het aan het Openbaar Ministerie aangeleverde bewijs zaten toevallig alleen sporen van mij en ontbraken sporen van de NOS, Powned, RTV Rijnmond en andere media. Bij het verhoor van het hoofd beveiliging van het bedrijf ging de voorlichter ook mee om vooral te proberen het onderzoek als niet-journalistiek bestempeld te krijgen en daarmee strafbaar.

De geschiedenis is bekend: het OM trapte er niet in en kwam met een zeer goed gemotiveerd sepot. De schade was inmiddels wel aangericht, want bij een aantal verhalen sta je op achterstand. Ook al speelt een journalist niet op de man, toch werkt op de man spelen tijdelijk. Na het sepot werd de zaak een vlek op het blazoen van een bedrijf met een toch al slechte reputatie.

Ook mislukte de strategie om mij de mond te snoeren. Er was opnieuw veel aandacht voor de OV-chipkaart, mijn boek ligt bij de drukker en aan het falen van de kaart twijfelt niemand. Zelfs in diverse Europese landen en de Verenigde Staten is doorgedrongen dat wij reizen op een falend product.

De mond snoeren

In Nederland kun je journalisten wel hinderen in hun werk, maar niet, zoals in het Verenigd Koninkrijk gebeurt, via zogenaamde Libel-wetgeving (smaad). Daar worden zelfs grote media als de BBC via de rechter de mond gesnoerd. Toch komen de meeste verhalen uiteindelijk wel naar buiten.

Ook bij Eric Smit kwam het verhaal naar buiten en werd de zaak een blamage voor Nina Brink. Alberto Stegeman heeft ondanks de aanval op zijn persoon toch kunnen aantonen dat de fysieke beveiliging op Schiphol faalt. De rechter oordeelde dat het OM hem ten onrechte had vervolgd.

En ook de niet met feiten te onderbouwen beschuldigingen van de burgemeester van Landgraaf gaan de ICT-problemen niet verbergen. Alleen de oplossing wordt wat duurder voor de belastingbetaler, want zij krijgen de rekening voor zowel deze procedure als het achterstallige onderhoud aan de beveiliging. Hou op met de heksenjacht op journalisten. Het werkt toch niet.

Update 17 oktober 2011, 11.20 uur

GeenStijl maakt melding van een persbericht waarin de Landgraafse gemeenteraad verklaart achter de burgemeester te staan: “Vanuit het perspectief van de gemeenteraad van Landgraaf heeft Raymond Vlecken door zijn adequaat handelen met deze tegenwind, zich niet alleen als burgemeester, maar ook als een echte burgervader gedragen in zijn streven inwoners van Landgraaf te beschermen tegen schending van hun privacy.”

Het ANP meldt een opmerkelijke ommezwaai: de gemeente Landgraaf ziet bij nader inzien af van juridische stappen tegen Brenno de Winter. De gemeente wil nu juist zijn kennis gaan gebruiken om de ICT-problemen op te lossen. De Winter wil heel wat anders horen uit Landgraaf: “Ik heb niets misdaan. Dus ze zullen echt de brief moeten intrekken en mijn advocaat moeten betalen’.’

Al 9 reacties — discussieer mee!