Op een artikel reageren met je pseudoniem ‘Moeke1970′, ‘oproerkraaiii’ of ‘ropper123′? Op DNR kan het nog, maar op de website van de Leeuwarder Courant is dat vanaf 1 november verleden tijd. Wie zijn mening wil geven over het nieuws op de Friese krantensite, heeft voortaan een Facebookprofiel met de eigen voor- en achternaam nodig. Volgens de aankondiging is het inmiddels een beetje ouderwets om nog anonieme reacties toe te staan: “Met de komst van netwerksites als Facebook en Hyves is de vanzelfsprekendheid van anonimiteit op internet voorbij. Miljoenen mensen begeven zich tegenwoordig onder hun eigen naam op het wereldwijde web.” Kortom, het wordt hoog tijd dat mensen hun Facebook-identiteit gebruiken als ze reageren en discussiëren op nieuwssites.

Maar dwingt de Leeuwarder Courant dan iedereen die wil reageren tot het aanmaken van een Facebook-account? En dat terwijl sommige mensen dat niet willen omdat ze vinden dat het Amerikaanse bedrijf niet koosjer omgaat met hun privégegevens? Dat willen de Friese krantenmakers natuurlijk niet op hun geweten hebben: “De redactie verplicht uiteraard niemand om een Facebookprofiel aan te maken. Het wel of niet willen aanmaken van een profiel is een persoonlijke keuze.”

En dus hebben ze een geniale list bedacht: het blijft mogelijk om anoniem te reageren op het nieuws! Hoe dan? Gewoon, de halstarrige anoniempjes krijgen de mogelijkheid om hun reactie te mailen naar de redactie via redactie@lc.nl. Overigens komt zo’n gemailde reactie niet op de site, maar als hij aanleiding geeft voor een nieuwsbericht, dan neemt de redactie contact op met de principiële anonymus.

Is het nou eigenlijk een goed idee om het probleem van de anonieme ruziemakers op te lossen met een verplichte inlog via Facebook? In maart overwoog Ernst-Jan Hamel om op zijn – zeer lezenswaardige – weblog Nieuwslab de mogelijkheid om te reageren te beperken tot Facebookers. Hij zette de voor- en nadelen in een blogpost op een rij.

Voordelen:

  • Minder spam. Als iemand reageert, weet je meteen wie het is.
  • Bij het reactieformulier staat ‘Post to Facebook’ standaard aangevinkt. Die optie selecteren betekent dat je site langskomt op de Facebook-wall, wat waarschijnlijk tot meer websitebezoek leidt.
  • Comments die gemaakt worden op Facebook verschijnen ook op je site. Dit voorkomt dat reacties versnipperd raken.
  • De drempel tot reageren is lager want je browser onthoudt je Facebook-logingegevens, dus invoeren van naam/mailadres is niet meer nodig.

Nadelen:

  • Alleen gebruikers met een Facebook-account kunnen reageren.
  • Je maakt één platform, in dit geval Facebook, nog machtiger. Facebook weet al alles van je, en nu weet FB nog weer iets meer.

Uit dit lijstje zou je kunnen concluderen dat er meer voordelen zijn dan nadelen. Dus wellicht is de zet van Leeuwarder Courant aan te bevelen voor andere nieuwssites? Of zijn er nog andere argumenten om mensen niet tot Facebook te verplichten als ze willen reageren?

Overigens is op Nieuwslab de reactiemogelijkheid via Facebook inmiddels al weer verleden tijd.

Update dinsdag 1 november 2011, 11.53 uur

Naar aanleiding van enkele reacties onder dit artikel geeft Linda Zeggelaar, coördinator internet van de Leeuwarder Courant, via e-mail enige toelichting.

Kunnen jullie reacties via Facebook wel zelf modereren?

“Wij kunnen reacties wel degelijk modereren. Zowel op de site zelf, waarbij wij als redacteuren ingelogd zijn als moderators – dat regel je met een Facebook-app – als via de Comment Moderation Tool die Facebook biedt. We kunnen reacties verbergen, gebruikers blokkeren, een bericht volgen en een comment ‘boosten’.”

Waar worden de reacties gearchiveerd? En wat gebeurt er met de reacties als Facebook ermee zou stoppen?

“De reacties zijn gekoppeld aan een Facebook Developers-app. Deze app en daarmee de reacties draaien fysiek op servers van Facebook. Mocht Facebook de plug-in niet meer ondersteunen, dan zullen we op zoek gaan naar een even bruikbaar alternatief.”

Meer informatie over het implementeren van reactiemogelijkheden via Facebook, is te vinden op Facebook Developers.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 21 reacties — discussieer mee!