Altijd interessant, onderzoek naar het vertrouwen van mensen in nieuwsmedia. Maar het persbericht dat Newcom vandaag de wereld in stuurde over een eigen onderzoek, roept vooral vragen op over de betrouwbaarheid van dit onderzoeksbureau. Neem de eerste zin van het bericht: “Nederlanders hebben van de nieuwssites het meeste vertrouwen in NOSnieuws.nl (7,3), ANP.nl (7,3) en NOSteletekst.nl (7,3).” Weliswaar is het slechts een detail dat met NOSnieuws.nl vermoedelijk gewoon NOS.nl wordt bedoeld, maar vooral ANP.nl wekt bevreemding. Want op ANP.nl presenteert Nederlands grootste persbureau informatie over zijn diensten en producten, maar nieuws is er niet te vinden (een enkel berichtje uitgezonderd). Met andere woorden, ANP.nl is helemaal geen nieuwssite, gek dus om mensen te vragen of dit een nieuwssite is die mensen vertrouwen. 

Dan de volgende alinea van het persbericht: “Opvallend is dat alle gratis dagbladen voor wat betreft vertrouwen een onvoldoende krijgen.” Opvallend genoeg wordt er niet bij gezegd waarom Newcom dat opvallend vindt. Wellicht omdat ze vermoeden dat gratis kranten voor een groot deel worden gevuld met berichten van het ANP, bekend van ANP.nl dat door veel mensen heel erg wordt vertrouwd?

Ook opvallend is de bevinding dat “sites waar burgerjournalistiek centraal staat” een onvoldoende scoren op vertrouwen van het publiek. Niet zozeer die bevinding is niet opvallend, maar wel dat Geenstijl.nl als voorbeeld wordt gegeven. GeenStijl een burgerjournalistieke site? Niet echt. De site wordt immers  niet volgeschreven door burgers, hobbyisten of amateurs, maar door betaalde journalisten en columnisten.

Kortom, er valt nog wel wat huiswerk te doen bij Newcom. Dat had ik ook best willen doen om me wat te verdiepen in het onderzoek, maar helaas heeft Newcom de geneugte van het online zetten van een pdf van het onderzoeksverslag nog niet ontdekt. Na het invullen van een bestelformulier (inclusief het verplicht aanvinken van een abo op de nieuwbrief, grmbl) kreeg ik het bericht dat binnen twee dagen het rapport wordt thuisbezorgd. Even geduld dus.

Update woensdag 26 oktober 2011, 17.40 uur

Inmiddels heb ik via e-mail het rapport als pdf-bestand ontvangen. Net als in het persbericht staat ook in het rapport ANP.nl op nummer 2 als nieuwssite die het meest vertrouwd wordt. GeenStijl wordt in het rapport aangeduid als ‘fora sites’ die “worden geschreven door bloggers in plaats van door journalisten”.

Grafiek uit het rapport van Newcom: Vertrouwensindex 2011

 

Update donderdag 27 oktober 2011, 15.40 uur

Korte reactie ontvangen van Newcom:

Over ANP.nl: “Het gaat om het vertrouwen dat Nederlanders hebben in de nieuwsberichten afkomstig van ANP.” Maar in het rapport lijkt het dat mensen gevraagd is naar het vertrouwen in ANP.nl. Wat is precies de vraag die mensen krijgen? Op mijn vraag of ik de vragenlijst mag inzien blijft Newcom vooralsnog het antwoord schuldig.

Over GeenStijl: “Op GeenStijl.nl is veel interactie met burgers, gezien de reactie op elkaar, vandaar dat we de site onder die noemer in het rapport hebben opgenomen.”

Newcom Vertrouwensindex 2011

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 24 reacties — discussieer mee!