We leven in een tijdperk met enorme hoeveelheden data en cijfers. Veel van deze data zijn (online) beschikbaar en dus ook bruikbaar voor journalisten. Denk bijvoorbeeld aan data over huizenprijzen, verkeersveiligheid of bevolkingscijfers. Datajournalistiek ligt op het snijvlak tussen onderzoeksjournalistiek, statistiek en vormgeving. En biedt journalisten de mogelijkheid om met de juiste journalistieke vraag deze data toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Centrum voor Communicatie & Journalistiek organiseert op maandag 12 december in samenwerking met De Nieuwe Reporter een sessie waarbij een paar (journalistieke) organisaties presentaties verzorgen over hoe zij gebruik maken van data. 

Presentaties

Onder de naam Regiohack.nl hebben journalisten van de regionale dagbladen de Stentor en TC Tubantia samengewerkt met programmeurs om journalistieke informatie uit openbare bronnen te ontdekken, ontsluiten en presenteren. De belangrijkste resultaten van deze 30 uur durende sessie worden gepresenteerd.

Op 6 december start de VPRO met haar serie Nederland van Boven. Nederland van Boven zoekt vanuit de lucht naar antwoorden op verschillende vragen en onderbouwd dit voor een groot deel met data. De aanpak en (eerste) resultaten worden op 12 december gepresenteerd.

Data.overheid.nl is het open dataportaal van de Nederlandse overheid. Het geeft toegang tot informatie van de Nederlandse overheid op internet. In een presentatie geeft data.overheid.nl de belangrijkste redenen aan voor de overheid om data beschikbaar te stellen.

Discussie

Aansluitend is er een discussie gepland met de gasten en de aanwezigen over ervaringen, mogelijkheden en eventuele drempels om met datajournalistiek aan de slag te gaan.

Gasten (onder voorbehoud)

Jerry Vermanen (bureauredacteur De Stentor en initiatiefnemer Regiohack.nl), Edo Plantinga (adviseur data.overheid.nl) en de VPRO (project Nederland van Boven). Bas Broekhuizen (journalist en onderzoeker) verzorgt een korte keynote aan het begin van de sessie en zal de afsluitende discussie leiden.

Praktische informatie

Maandagavond 12 december, van 19.30 tot 21.30 uur

HU / Faculteit Educatie, Padualaan 97

Lokaal 2.079

Deelname is gratis. Aanmelden kan via ccj@hu.nl

Update maandag 5 december 2011, 20.55 uur

Het programma is inmiddels aangepast, zie hier.

Nog geen reactie — begin de discussie!