Eind oktober was Weespernieuws.nl boos omdat Dichtbij.nl hun artikelen aggregeerde. Nu komt de Gelderlander in opstand tegen nieuwssites die stukken van de regionale krant overnemen. Soms met bronvermelding, maar vaak ook helemaal niet.

Het tv-programma De waan van de dag reisde af naar Nijmegen om het probleem in kaart te brengen. “Wij hebben in en rond Nijmegen 25 betaalde journalisten rondlopen. Die halen het nieuws boven water”, zegt chef redactie Jaap van Essen van de Gelderlander. “Het is natuurlijk te gek voor woorden dat 20 à 30 andere nieuwssites met dat nieuws goede sier kunnen maken. En daar ook advertenties op kunnen verkopen.”

Poes Minoes
Als voorbeeld wordt een bericht over de poes Minoes aangehaald. Na een aanrijding komt ze bij de dierenarts terecht waar blijkt dat ze al 7,5 jaar wordt vermist. De baasjes worden opgespoord maar helaas overlijdt ze nog dezelfde avond aan haar verwondingen.

De Gelderlander publiceerde het bericht op 18 oktober om 9.13 uur. Anderhalf uur later staat hetzelfde nieuws “bijna woordelijk” op de site van De Telegraaf. Een tikfout in het bericht (‘Monoes’ in plaats van ‘Minoes’) is zelfs overgenomen (screenshot hier). De bron is weliswaar vemeld, maar een link naar de site van de Gelderlander ontbreekt. “Door De Telegraaf zijn geen bronnen gecheckt, dus wij zijn eigenlijk aan het werk voor een ander medium”, stelt online redacteur Tom Ruijfrok.

Forse claim
Hoofdredacteur Kees Pijnappels onderneemt actie tegen “piraterij” en “parasitair gedrag”. “Wij zorgen ervoor dat onze berichten worden gevolgd op internet via zoekrobots. Als blijkt dat er andere partijen zijn die gebruik maken van onze berichten zonder bron te vermelden dan komen wij in actie. Dat betekent dat deze mensen een claim tegemoet kunnen zien.”

Een site in Nijmegen heeft al een claim ontvangen van boven de 10.000 euro. De Gelderlander is momenteel met hen in gesprek om de boel af te ronden. Als ze niet betalen dan stapt de krant naar de rechter.

Wat is de oplossing?
Valt fatsoen af te dwingen met dergelijke claims of is er wellicht een andere oplossing? Misschien kan een zoekmachine als Google een manier vinden om de oorspronkelijke bron van het nieuws hoger te rangschikken in zoekresultaten.

Wat in ieder geval zou helpen is als nieuwssites linken naar de originele bron. Onderzoekster Angela Phillips hoopt dat door die transparantie het huidige cynisme rondom het jatten van artikelen kan worden doorbroken.

Bekijk het item van De waan van de dag:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Al 3 reacties — discussieer mee!