Van 4-6 november vindt het Mozilla Festival in Londen plaats in. Hier komen journalisten, programmeurs en studenten samen om te bouwen aan het open web van de toekomst. Internetredacteuren Herwin Thole en Jerry Vermanen zijn aanwezig bij dit festival.

2011 was het jaar van het liveblog. En met de aardbeving en tsunami in Japan, de Londense rellen, de Arabische lente en vele andere grote gebeurtenissen was er genoeg om over te livebloggen.

Het liveblog is niet nieuw. Wel heeft het het afgelopen jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het heeft de manier waarop nieuwsorganisaties het nieuws brengen veranderd. Als format is het het eerste dat op het internet is ontstaan en geen equivalent kent in de krant.

Ondanks deze ontwikkeling functioneerde de journalistiek zoals die altijd heeft gefunctioneerd. Dat stelt tenminste Dan Sinker, hoofd van de Knight-Mozilla News Technology Partnership. De journalist verzamelt informatie en giet het in een vorm. Maar Sinker denkt dat het anders kan.

Enorme hoeveelheden data
Nieuws is altijd real-time geweest. Het verschil met pakweg twintig jaar geleden is dat er nu een enorme hoeveelheid data rondom een gebeurtenis wordt gegenereerd. Die data – nieuwsberichten, tweets, foto’s, video’s – kan razendsnel worden verwerkt en geconsumeerd.

Dan Sinker

Dan Sinker (R), hoofd van de Knight-Mozilla News Technology Partnership. (Foto: mozillaeu, Flickr)

Het probleem is dat de onderliggende technieken van nieuwssites niet zijn gebouwd om hiermee om te gaan. Een doorsnee content management system (cms) is gemaakt om artikelen weer te geven. Vandaar dat The Guardian en andere media hun bestaande cms hebben ‘gehackt’ om het liveblog te bouwen zoals dat nu bestaat.

Design challenge
Aan journalisten, programmeurs en designers de taak om tijdens een ‘design challenge’
het liveblog van de grond af aan opnieuw te bedenken. Zes groepjes hadden hiervoor ruim twee uur de tijd, bijgestaan door Alastair Dant van The Guardian en Bilal Randeree van Al Jazeera.

Opvallend was dat de groepen onafhankelijk van elkaar soortgelijke ideeën bedachten. Volgens Sinker een indicatie dat er overeenstemming bestaat over welke functionaliteiten het liveblog van de toekomst moet bevatten.

Significantie van updates
Iets wat bij bijna elk groepje terugkwam was het idee om elke update in een liveblog een rating van significantie te geven. Volgens Alastair Dant werkt The Guardian op dit moment aan een dergelijk systeem. De lezer kan aangeven of hij alleen de belangrijkste updates wil zien of een gedetailleerdere versie. Het liveblog klapt dan als een harmonica in en uit elkaar.

MozFest Design Challenge: Flow Media

Deelnemers aan de design challenge Flow media: real-time reporting. (Foto: mozillaeu, Flickr)

Hoe wordt de significantie van een update bepaald? De journalist kan dat van tevoren aangeven. Maar er kunnen ook meer parameters worden meegenomen in het algoritme. Lezers zouden bijvoorbeeld een update een duim omhoog of omlaag kunnen geven. Ook het aantal reacties op een update kan relevant zijn.

Reacties
Waarmee een tweede probleem aandient: hoe geef je reacties weer bij een liveblog? Een lange lijst met reacties onder het liveblog is niet ideaal omdat de discussie uit de context plaatsvindt.

Een oplossing waarmee twee teams aan kwamen zetten is om het liveblog tweekoloms te maken zoals de homepage van Twitter. Als je op een individuele update klikt, klapt het scherm open in de rechterkolom. Dat is een ideale plek om reacties op een update te laten zien.

Liveblog als datastroom
Dit zijn slechts twee oplossingen voor de huidige problemen rondom liveblogs. Een ander probleem dat werd benoemd maar waar we niet aan toe zijn gekomen is de invalshoek van het liveblog. Als je nog niet weet hoe het verhaal zich ontwikkelt, waar plaats je dan de camera? En wat is een camera eigenlijk in dit geval? Ook een flexibele presentatievorm is iets om over na te denken. Het huidige liveblog is geschikt om eenmalige gebeurtenissen weer te geven. Maar wat als dat uitmondt in een langlopend verhaal dat weken zo niet maanden duurt?

Bilal Randeree denkt dat in de toekomst over elk denkbaar onderwerp wordt geliveblogd. Kleine nieuwsfeiten, die het niet waard zijn om een volledig artikel over te schrijven, kunnen als update aan een liveblog over dat onderwerp worden toegevoegd. Op die manier ontstaat er een datastroom van nieuws waar de journalist later verbanden uit kan halen. Maar in hoeverre kun je dan nog spreken van een liveblog?

Lees meer over MozFest:
Meeschrijven aan het Data Journalism Handbook
Ontwikkelaars en journalisten tegenover elkaar
Rewired State heeft jonge programmeurs een kans
Moet een journalist kunnen programmeren?
Crowdsourcen van data voor nieuws
Subsidieer datajournalisten in Nederland

Al één reactie — discussieer mee!