Van 4-6 november vindt het Mozilla Festival in Londen plaats. Hier komen journalisten, programmeurs en studenten bij elkaar om te bouwen aan het open web van de toekomst. Internetredacteuren Herwin Thole en Jerry Vermanen zijn aanwezig bij dit festival.

Een handboek over datajournalistiek met ruim veertig schrijvers. Een boek dat na de eerste publicatie blijft doorontwikkelen en gratis te downloaden is. Het European Journalism Centre (EJC) durft het aan om journalisten van onder meer Guardian, BBC, Die Zeit en Financial Times op die uitdaging los te laten.

Op zaterdag 5 november kwamen enkele grote en minder grote namen van de datajournalistiek in Londen bij elkaar om bij te dragen aan dit project. Liliana Bounegru van het EJC legt uit hoe het Data Journalism Handbook tot stand komt.

Maar hoe krijg je journalisten enthousiast voor datajournalistiek? Dat is een mooie uitdaging, vindt Sascha Venohr van de Duitse krant Die Zeit. ,,We staan nog aan het begin van deze ontwikkeling”, aldus een van de projectleiders van het project Verräterisches Handy.

De linkse politicus Malte Spitz vroeg zijn telecomgegevens op van de periode augustus 2009 tot en met februari 2010 en liet het door datajournalistiek team van Die Zeit visualiseren. Door zijn reisgedrag aan uitingen op sociale media te linken, werd plotseling zichtbaar hoeveel macht een telecombedrijf heeft met het bezit van die gegevens. De krant won afgelopen jaar een Online Journalism Award voor dit project.

Zelfs na dit project moet Venohr collega’s enthousiast maken voor datajournalistiek. Hij legt uit dat hij regelmatig ‘infiltreert’ op redacties om het onderwerp ter sprake te brengen. ,,Ik loop bijvoorbeeld naar de economieredactie om daar mensen enthousiast te maken. Ideeën bedenken en mensen overtuigen.”

Initiatief nemen is hem dan ook niet vreemd. ,,Het is belangrijk om je hand op te steken tijdens vergaderingen en te zeggen: ‘Dit is geschikt voor datajournalistiek.’ Je moet datajournalistiek onder de aandacht brengen. Lef tonen zodra je een goed onderwerp of interessant verhaal tegenkomt.”

Hij noemt het voorbeeld van een redacteur die zich in het aantal geboortes in Duitsland wilde verdiepen. Venohr stelt dan voor om op zoek te gaan naar data buiten de aangeleverde bronnen en om eigen visualisaties te maken.

Dat redacteuren daar niet uit zichzelf aan denken, komt omdat ze de mogelijkheden nog niet kennen. ,,Het probleem is een gebrek aan kennis. Ik probeer dat te veranderen door het onderwerp datajournalistiek zo vaak mogelijk aan de man te brengen en collega’s te informeren. Gelukkig staan veel journalisten bij ons open voor nieuwe dingen”, knikt Venohr tevreden.

Lees meer over MozFest:
Ontwikkelaars en journalisten tegenover elkaar
Het liveblog van de toekomst
Rewired State heeft jonge programmeurs een kans
Moet een journalist kunnen programmeren?
Crowdsourcen van data voor nieuws
Subsidieer datajournalisten in Nederland

Jerry Vermanen

Redacteur

Jerry Vermanen werkt als datajournalist bij Pointer (KRO-NCRV).
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!