Van 4-6 november vindt het Mozilla Festival in Londen plaats. Hier komen journalisten, programmeurs en studenten bij elkaar om te bouwen aan het open web van de toekomst. Internetredacteuren Herwin Thole en Jerry Vermanen zijn aanwezig bij dit festival.

Een sessie die moest leiden tot een definitie van de zogeheten ‘hacker journalist’, maar eindigde in een tweestrijd tussen ontwikkelaars en journalisten. Op zaterdag 5 november stonden deze twee partijen tegenover elkaar, terwijl ze elkaar hard nodig hebben. Een lelijke discussie, want ze kunnen elkaar helpen om mooie producten te maken.

Maar beginnen bij het begin. Dat de journalistiek een flinke digitale impuls kan gebruiken, leek geen punt van discussie. ,,We hebben elkaar nodig, toch?”, aldus discussieleider Nikki Usher. Gemompel en geknik in een benauwde zaal. De discussie verplaatste zich voor 10 seconden naar veelzeggende blikken. Er stond een bom op barsten, dat was zeker.

Wat moest er volgens de ontwikkelaars aan het nieuws veranderen om het beter te maken? Breaking news moet meer real-time en achtergrondverhalen moeten dieper graven, bleek na een korte rondgang.

Maar verwachten de nerds ook dat journalisten op die gebieden vooruitgang gaan boeken? ,,No, we don’t trust journalists, because they’re lying bastards”, aldus een jongen vanachter zijn Macbook Air. Dat de scheiding van Kim Kardashian door nieuwsorganisaties op de website groter wordt aangekondigd dan overstromingen in Bangkok kon hij niet verteren. Hij herhaalde zijn statement nogmaals: ,,Lying bastards.”

Volgens de aanwezige journalisten was het probleem vrij simpel: journalisten werken aan de zogeheten front-end (toegang tot het publiek), terwijl programmeurs aan de back-end (techniek) werken. Vanuit een idealistisch standpunt is het makkelijk je gelijk halen, maar de journalisten hebben meer contact met lezers. ,,And the public wants the ranting and the scandals.”

De jongen achter de Macbook bleef schudden, de overige programmeurs schudden mee. Domme journalisten, die geen enkele moeite nemen om algoritmes te schrijven en hun werkproces net als open source software openbaar te maken.

Op dat moment sprong de felle Nicola Hughes van ScraperWiki op. ,,Je vraagt van journalisten om systeembeheerders te worden.” Sterker nog, journalisten proberen verhalen naar de werkelijkheid te vormen, waar programmeurs de werkelijkheid vervormen en andere structuren creëren. Als er één groep is die de werkelijkheid poogt te respecteren, dan zijn het journalisten wel. Programmeurs hebben in die discussie een hypocriet standpunt, vond zij. Waarop de journalisten instemmend knikten.

Maar is dat het werkelijke probleem – afgezien van het feit dat de drogredenen als rijpe appels van de boom vallen? Na ruim een uur discussie werd vooral duidelijk dat journalisten en programmeurs in een andere vaktaal met elkaar proberen te communiceren.

Voorbeeld? De journalisten in de zaal beschreven transparantie als het weergeven van bronnen in een verhaal. Programmeurs beschouwden inzicht in het proces als transparant. En als je daar respectievelijk de journalistieke praktijk en ontwikkeling van open source software overheen legt, wordt dat nog duidelijker.

Nog meer overeenkomsten? De jongen met de Macbook omschreef het als ‘scratching an itch’. Programmeurs maken hun eigen software als iets ze niet bevalt. En journalisten? Die oefenen hun invloed uit zodra politici hun macht misbruiken. Ze maken beiden recht wat scheef zit. Die gedeelde mentaliteit is belangrijk, denk ik.

Het is geen onwil dat journalisten en programmeurs tijdens deze sessie tegenover elkaar stonden, maar een communicatieprobleem. De verwijten vlogen links en rechts door de zaal. Zonde, want ze kunnen elkaar goed aanvullen in het nieuwsproces. De hacker – of hoe je het ook wilt noemen – graaft naar data, de journalist vertelt het verhaal. En beide partijen hebben elkaar in de toekomst meer en meer nodig, luidde de conclusie.

En de definitie van een hacker journalist? Daar moet ik nog steeds naar gissen.

Lees meer over MozFest:
Meeschrijven aan het Data Journalism Handbook
Het liveblog van de toekomst
Rewired State heeft jonge programmeurs een kans
Moet een journalist kunnen programmeren?
Crowdsourcen van data voor nieuws
Subsidieer datajournalisten in Nederland

Jerry Vermanen

Redacteur

Jerry Vermanen werkt als datajournalist bij Pointer (KRO-NCRV).
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!