Van 4-6 november vond het Mozilla Festival in Londen plaats. Journalisten, programmeurs en studenten kwamen bij elkaar om te bouwen aan het open web van de toekomst. Internetredacteuren Herwin Thole en Jerry Vermanen waren aanwezig bij dit festival.

Middelbaar scholieren, programmeertalent, open data en 24 uur. Rewired State heeft afgelopen weekeinde met die ingrediënten de Britse overheid een stuk transparanter gemaakt. De organisatie geeft sinds maart 2009 jonge programmeurs de kans om aan ambitieuze projecten te werken.

Mede-organisator John Bevan verzamelde uit alle hoeken van het Verenigd Koninkrijk jonge nerds om services en applicaties met overheidsdata te bouwen. “Wij willen de jonge programmeurs bij elkaar brengen. Misschien zitten ze stilletjes achterin de klas, maar wachten ze op een kans om het verschil te maken. Wij geven ze die kans.”

Op zaterdag 5 november kregen ruim 20 programmeurs de kans om hun talent te tonen. Zo’n 24 uur later werden de projecten bij The Guardian gepresenteerd. Hoewel de projecten niet vanuit het brein van een journalist zijn ontstaan, werd duidelijk dat kranten deze talenten scherp in de gaten moet houden. “Wij demonstreren wat er met open data kan worden gemaakt. En er komt steeds meer data vrij bij de overheid. Die ontwikkeling is niet tegen te houden.”

Bij The Guardian werden teveel projecten besproken om hier op te noemen. De meeste services zijn nog niet online gezet of worden nog ontwikkeld. Er bestaat zelfs een kans dat The Guardian ermee aan de haal gaat, of dat een projectgroep besluit om een eigen start-up te beginnen.

Eerdere succesvolle projecten uit Rewired State zijn bijvoorbeeld Govspark – hoeveel elektriciteit verbruikt elk overheidsdepartement? – en Articlr, een CMS dat tijdens het typen tweets, video’s en foto’s verzamelt).

Zoekmachine voor overheidsprojecten

Een van de meest opmerkelijke projecten werd zondag door Thomas Shadwell gepresenteerd. Hij programmeerde Parliament.info, een zoekmachine voor overheidsdata. Gebruikers typen een vraag in, zoals ‘welk kamerlid is verantwoordelijk voor de slechte kwaliteit in de wegen op postcode ‘.

Een algoritme breekt die vraag op in zoektermen, linkt informatie aan elkaar en geeft in één overzichtspagina de informatie van dat betreffende kamerlid. Contactgegevens, citaten, etc. worden bij elkaar gezocht door verschillende API’s.

Je hoorde de verbazing door de conferentiekamer galmen toen de leeftijd van Thomas bekend werd: 17 jaar.

“Ik ben op de basisschool begonnen met programmeren. Zodra ik aan de slag ga, voel ik me vrij. Je hebt binnen een paar uur al resultaat dat je kunt delen via internet”, aldus Thomas. Volgens hem zijn de beste ideeën het eenvoudigst uit te voeren. Het gaat vanzelf. “En als ik klaar ben met een project, heb ik ontzettend veel geleerd. Gewoon door te doen. Geweldig, toch?”

De glinstering in zijn ogen zegt genoeg. Niemand hoeft Thomas aan te sporen. Geef hem een project en hij gaat ermee aan de slag. “Als ik de data van de overheid al nauwelijks kan doorgronden, hoe moet het dan voor een simpele burger zijn? Het is een uitdaging.” Weer die glimlach en de zelfverzekerde blik.

“Het is net topsport. Onder stress draaien mijn hersenen op volle toeren.” Hij legt uit dat hij eerder dit jaar een programmeerwedstrijd won met een applicatie die locaties van treinen met een kleine foutmarge kan schatten. Pas twee uur voor de deadline vielen de puzzelstukjes van dat project op hun plek en begon hij met code tikken. Een gevoel waar journalisten zich in kunnen herkennen, lijkt mij.

Maar welke krant zoekt dat jonge talent? Wie durft het aan om in Nederland een Rewired State op te richten? En wie brengt deze supertalenten met journalisten in contact?

Lees meer over MozFest:
Meeschrijven aan het Data Journalism Handbook
Ontwikkelaars en journalisten tegenover elkaar
Het liveblog van de toekomst
Moet een journalist kunnen programmeren?
Crowdsourcen van data voor nieuws
Subsidieer datajournalisten in Nederland

Jerry Vermanen

Redacteur

Jerry Vermanen werkt als datajournalist bij Pointer (KRO-NCRV).
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!