De Pers heeft een app gelanceerd, speciaal voor tablets en telefoons die draaien op het besturingssysteem Android. Het bijzondere aan de app is dat elke gebruiker zijn eigen krant kan samenstellen door streams per sectie, onderwerp of auteur te kiezen. Maar er is meer opmerkelijks. Want iets meer dan een jaar geleden schreef hoofdredacteur Jan-Jaap Heij op DNR dat De Pers geen apps zou gaan onwikkelen voor de verschillende platforms (Androidtablets, iPad, Windows 7), maar zou inzetten op een platform-onafhankelijke oplossing, in de vorm van een webapp. Maar nu is er dus dan toch een specifieke app voor Androidtablets. Ook opmerkelijk is de keuze om een Androidapp te ontwikkelen, terwijl alle andere nieuwsmedia in eerste instantie inzetten op iPad-apps. Hoofdredacteur Heij geeft tekst en uitleg aan DNR.

Het is tamelijk verrassend dat De Pers nu komt met een app hebben gemaakt, want vorig jaar schreef je op DNR dat jullie juist niet gingen inzetten op apps, maar op HTML5. Dit lijkt een breuk met die strategie. Hoe zit dat precies?

“Deze app in in feite een schil om de contentfeeds die we binnen iPers produceren. Wat we met iPers willen is lezers in staat stellen een krant op maat te maken en die met anderen te delen. In theorie is dat geheel en al in HTML5 te doen, in de praktijk is dat op dit moment vooral op Android nog een beetje te wankel, om allerlei tamelijk langdradige technische redenen. De implementatie van HTML5 in Safari is prima, die in Googles browser Chrome nog beter, maar de Android-browser heeft nog te veel beperkingen. De iPers-webapp als zodanig werkt wel, maar een krant volledig op maat maken was op Android te lastig. Het zou nog een half jaar ofoz hebben geduurd voordat we dat echt goed hadden gekregen. Daar kwam bij dat Taptu, met wie we deze app hebben geproduceerd, al een platform min of meer kant en klaar had liggen dat precies aan onze wensen voldeed, zodat we razendsnel en extreem kostenefficiënt konden werken. Het vertalen van Engels naar Nederlands was veruit het meeste werk.”

Het is ook opmerkelijk dat De Pers een Androidapp heeft gemaakt, aangezien alle andere nieuwsmedia kiezen voor het ntwikkelen van iPad-apps. Waarom hebben jullie gekozen voor Android?

“Enerzijds omdat Android-tablets nu snel beter en populairder aan het worden zijn, en Android op telefoons – daar doet deze app het ook op – marktleider is. Anderzijds omdat de iPers- webapp beter draait onder iOS dan onder Android en we net een aantal samenwerkingsverbanden voor distributie met PDF-versies van de krant op de iPad zijn aangegaan. Bezitters van een iPad konden de krant al prima lezen, mensen met een Android-tablet met name konden dat veel minder. En tot slot: er waren in het platform van Taptu een paar kleine aanpassingen in de code nodig om een en ander helemaal goed te krijgen, en dat gaat op Android allemaal net even sneller. Een iOS versie is in aantocht.”

Jullie maken niet echt reclame voor de nieuwe app. Op Twitter noemde je de lancering een ‘stealth launch’. Waarom die voorzichtigheid?

“Om de tamelijk prozaïsche reden dat we in januari met een paar andere lanceringen komen – niet alleen apps – en daar in de marketing niet al te grootschalig en te ver op vooruit wilden lopen.”

De Android-app van De Pers is gratis verkrijgbaar in de Android Market.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 2 reacties — discussieer mee!