Twee weken geleden kondigden we het al aan: een avond over datajournalistiek op maandag 12 december, georganiseerd door DNR en het Centrum voor Communicatie en Journalistiek. Inmiddels is het programma gewijzigd. De presentatie van Nederland van Boven gaat niet door, maar ter vervanging hebben we enkele andere sprekers gestrikt.

Het programma ziet er nu als volgt uit.

Presentaties

Onder de naam Regiohack.nl hebben journalisten van de regionale dagbladen de Stentor en TC Tubantia samengewerkt met programmeurs om journalistieke informatie uit openbare bronnen te ontdekken, ontsluiten en presenteren. De belangrijkste resultaten van deze 30 uur durende sessie worden gepresenteerd.

Data.overheid.nl is het open dataportaal van de Nederlandse overheid. Het geeft toegang tot informatie van de Nederlandse overheid op internet. In een presentatie geeft data.overheid.nl de belangrijkste redenen aan voor de overheid om data beschikbaar te stellen.

Twitter is in feite een gigantische verzameling van real time data. Is het mogelijk om uit die immense stroom van tweets nieuws te filteren? Dat  is de grote uitdaging van het project RealTimeReporter.

Bij het pas geleden gehouden Mozilla Festival in London heeft Liliana Bounegru (European Journalism Centre) diverse journalisten uitgenodigd om mee te schrijven aan het Data Journalism Handbook. Liliana zal tijdens de avond kort uitleg geven over het handboek en vertellen wat de huidige status ervan is. Vervalt.

Jelle Kamsma is nu ruim een half jaar als datajournalist bij NU.nl aan de slag. Tijdens deze avond laat hij zien hoe hij relevante data bij nieuwsartikelen zoekt en visualiseert.

Discussie

Aansluitend is er een discussie gepland met de gasten en de aanwezigen over ervaringen, mogelijkheden en eventuele drempels om met datajournalistiek aan de slag te gaan.

Sprekers

Jerry Vermanen (bureauredacteur De Stentor en initiatiefnemer Regiohack.nl), Edo Plantinga (adviseur data.overheid.nl), Bert Kok (creatief brein van CCinq en bedenker vanRealTimeReporter), en Jelle Kamsma (datajournalist bij NU.nl). Bas Broekhuizen (journalist en onderzoeker aan de Universiteit Leiden) verzorgt een korte keynote aan het begin van de sessie en zal de afsluitende discussie leiden.

Praktische informatie

Maandagavond 12 december, van 19.30 tot 21.40 uur

HU / Faculteit Educatie, Padualaan 97

Lokaal 2.079

Deelname is gratis. Aanmelden kan via ccj@hu.nl

Programma

19.30 uur Opening
19.35 – 19.50 Inleiding Bas Broekhuizen
19.50 – 20.10 Jerry Vermanen (Regiohack)
20.10 – 20.30 Edo Plantinga (Data.overheid.nl)
20.30 – 20.50 Bert Kok (RealTimeReporter)
20.50 – 21.10 Jelle Kamsma (NU.nl)
21.10 – 21.40 Discussie
21.40 – 22.15 Napraten

Nog geen reactie — begin de discussie!