Journalisten delen gratis kranten uit, spandoeken sieren krantengebouwen en zwaaisjaals zijn uitgedeeld op redacties. Deze week zijn de acties van de dagbladjournalisten van start gegaan uit protest tegen de vastgelopen CAO-onderhandelingen. De kans is groot dat aankomende donderdag de krantensites het podium van protest zullen zijn. Op verschillende redacties circuleert het serieuze voornemen om vanaf donderdag 12 uur de website niet meer te updaten. Bij sommige kranten is zo goed als zeker dat de site op non-actief gaat, bij andere kranten wordt pas woensdag of donderdagochtend een definitief besluit genomen.

Her en der zijn ook kritische geluiden te horen over deze online actie. Met als hamvraag: is het wel zinvol en kan je het wel maken tegenover je publiek?

Vorige week (op 9 december) werd op Twitter al gerept over mogelijke acties met de krantensites, toen Peter van der Ploeg meldde dat de algemeen secretaris van de NVJ, Thomas Bruning, op de redactie van NRC had gezegd dat “de website wel op zwart kan. Heeft de lezer geen last van.”

Dat leverde meteen gefronsde wenkbrauwen op, bijvoorbeeld bij Alexander Klöpping (“OMG”) en Laurens Verhagen, de voormalige hoofdredacteur van NU.nl (Raarrrr).

Thomas Bruning meldde vervolgens op Twitter dat hij het wat genuanceerder had gezegd: “ik zei dat je daar de betalende lezer minder mee raakt”. Waarop Bart Brouwers, hoofdredacteur van Dichtbij.nl, zich hardop afvroeg of je daar de betalende lezers echt mee ontziet, want “de betalende lezer heeft toch ook veel plezier/nut/etc aan een (gratis) site?”

Flip Feij vraagt zich af of het überhaupt een zinvolle actie is: “Impact niet updaten website als actiemiddel wordt wellicht overschat”. Dat meent ook Huub Bellemakers, want “er zijn andere websites genoeg”; kortom, van nieuws blijven we heus niet verstoken.

Een principiëlere vraag stelt Joost Schellevis, internetjournalist bij Tweakers.net:

Hij wijst erop dat journalisten een maatschappelijke functie hebben en die taak niet zomaar naast zich neer kunnen leggen:

Overigens zullen niet alle krantensites meedoen. Chef internet van nrc.nl, Peter van der Ploeg, laat weten dat nrc.nl “niet op zwart zal gaan”. Wel denkt de redactie na over andere, publieksvriendelijke acties. Volgens Van der Ploeg zou het raar zijn als nrc.nl zou meedoen aan de actie, want “de helft van ons team valt niet eens onder die cao”.

Update woensdag 14 december 2011, 16.20 uur

Inmiddels is bekend geworden dat de aangekondigde acties zijn afgeblazen, want de NVJ en de NDP hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor dagbladjournalisten.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 17 reacties — discussieer mee!