‘Mag deze vraag even opnieuw?’ Een voorlichter schuift voor de camera van Zembla en blokkeert zo het zicht op de geïnterviewde ambtenaar, die net heeft uitgelegd dat Almelo geen stad van armoede hoeft te blijven. De voorlichter: ‘Met alle respect, maar er wordt wel een heel zwartgallig beeld van Almelo neergezet. Mag dit overnieuw? Dit stukje?’ Het is een uitzending (bekijk vanaf 5.30 min) uit 2008 naar aanleiding van een gijzeling door een Turkse ondernemer die gefrustreerd was over de nieuwe plannen voor de binnenstad van Almelo waarvan hij de dupe werd. De geïnterviewde ambtenaar sputtert tegen de voorlichter: ‘Ja, maar ik kan er niet zoveel anders van maken.’ Die antwoordt: ‘Je mag best zeggen dat het een stad is die zich moet ontwikkelen om een beter evenwicht te krijgen…’

Waarschijnlijk ging de voorlichter er vanuit dat zijn interruptie er uitgeknipt zou worden, zoals dat altijd gebeurt. Maar Zembla koos ervoor om het nu eens wel uit te zenden, om te laten zien hoe Almelo worstelt met zijn imago en hoe dat blijkbaar opgepoetst moet worden. Het werkt. Het is zo’n duidelijke stijlbreuk met het gangbare journalistieke interview dat de kijker denkt: Zat die man daar al de hele tijd de boel te souffleren? Ja, weet elke journalist, dat zat ie. Probeer maar eens een ambtenaar of politicus te interviewen zonder tussenkomst van een voorlichter.

Lees verder op Gevaarlijk Spel.

Nog geen reactie — begin de discussie!