De komende maanden laten we op Gevaarlijk Spel een aantal experts aan het woord over de aanbevelingen uit het onderzoek, te beginnen met metajournalistiek. Wat we daaronder verstaan schreven we vorige week. Deze week reageert Tom Cochez, redacteur van het Vlaamse apache.be. Volgens hem gaat het slechter met Vlaamse media dan vaak wordt beweerd en zijn journalisten bang voor metajournalistiek of andere experimenten.

Op 2 oktober verscheen op de website van twee Belgische kranten – de kwaliteitskrant De Morgen en de populaire krant Het Laatste Nieuws – een artikel met de intrigerende titel ‘Examenfraude met hersencomputers’. In reguliere Vlaamse media lezen we helaas veel vaker zulke volledig verzonnen berichten dan metajournalistieke beschouwingen.

Waar gaat het in godsnaam over? Examenfraude met hersencomputers? Je hoeft geen ervaren journalist te zijn om je achter de oren te krabben bij zo’n kop. Zeker wanneer het artikel uit de doeken doet hoe “Nederlandse studenten bij examens frauderen met behulp van de iKnow, een kleine kubus die op de slaap aangebracht kan worden en die functioneert als een computer waarin studenten mentale aantekeningen kunnen maken, lezen, internetten, muziek beluisteren zonder oordopjes en met anderen communiceren zonder te praten”.

Lees verder op Gevaarlijk Spel.

Nog geen reactie — begin de discussie!