Afgeven op ‘pluchegeile politici’ in Den Haag, bankiers en andere ‘graaiers’ beschimpen en veelvuldig het conflict zoeken met elkaar. En oh ja, Wilders is ook een favoriet onderwerp. Reaguurders op nieuwssites gaan soms fel tekeer. Maar wat vinden andere lezers daar eigenlijk van?

Dat heeft Wegener laten onderzoeken door Tangram Advies & Onderzoek. Het bureau vroeg 1992 Nederlanders van 16 jaar en ouder naar hun mening over reacties op nieuwssites. 1330 mensen gaven aan weleens nieuwssites te bezoeken en reacties te lezen.

Imago
Wat blijkt? Reaguurders zijn niet geliefd en kunnen de sfeer op de site verpesten. Slechts 8 procent van de sitelezers kan hun bijdragen waarderen; 42 procent vindt reaguurders ‘zeer storend’. De helft van de lezers ergert zich niet de felle reacties, omdat ze makkelijk te negeren zijn.

Het imago van een nieuwssite kan lijden onder de aanwezigheid van reaguurders. 22 procent van de bezoekers denkt negatiever over een site als die reaguurders gedoogt. 18 procent komt zelfs helemaal niet meer op bepaalde sites vanwege reaguurders.

Registratie
De helft van de bezoekers vindt reacties op nieuwssites overigens een goed idee. Wel denkt 43 procent dat ‘serieuze media’ reaguurders moet weren. Een goede manier om dat te doen is gebruiker verplichten zich te registreren, denkt 38 procent. Dat kan via een eigen inlogsysteem of bijvoorbeeld via Facebookcomments. Recentelijk hebben de Leeuwarder Courant en EenVandaag voor de laatste optie gekozen. 26 procent is echter tegen registratie. De helft van de lezers geeft aan dat nieuwssites zelf moeten modereren.

Opmerkelijk is het verschil tussen ouderen en jongeren. 63 procent van de lezers tussen 16 en 29 jaar is tegen registratie. Dat is aanzienlijk hoger dan de groep 60-plussers waarvan slechts 37 procent tegen is.

Bekijk de volledige resultaten van het onderzoek (pdf).

Foto: Judy van der Velden, Flickr.

Al 169 reacties — discussieer mee!