Voor politici is framing een belangrijk wapen in de strijd om aandacht, aanhang en macht. De SP zette zijn kiezers een bril op door hen ‘hypotheekrenteaftrek’ te laten zien als ‘villasubsidie’. Iets soortgelijks deed de VVD toen zij het successierecht in navolging van de Amerikaanse Republikeinen ‘sterftaks’ begon te noemen. De PVV stelde voor om landgenoten die een hoofddoek dragen een ‘kopvoddentaks’ te laten betalen. Sociale en culturele activiteiten waar veel mensen zich sterk bij betrokken voelen, heten ineens ‘linkse hobby’s’. Het zijn stuk voor stuk gevallen van framing die aanslaan.

Maar wanneer gaat framing over in wat wel ‘fact free politics’ heet? Als het werkelijk zo’n belangrijk machtsmiddel is geworden in de politieke arena, wordt de verleiding dan niet steeds groter om gebruik te maken van verdraaiingen en verdachtmakingen – of zelfs leugens en bedrog? Of een oneliner klopt, is dan niet langer interessant. Het enige wat telt, is of je er voldoende aandacht mee trekt.

Is er inderdaad steeds vaker sprake van politieke statements die losgezongen zijn van de feiten? Wordt het in de politiek gebruikelijker om de man in plaats van de bal te spelen? Maar ook: zijn populistische politieke partijen aan de uiterste flanken beter in framen dan grote middenpartijen? Wint snedigheid het in toenemende mate van een overtuigende ideologie?

Sprekers:

Kay van de Linde: Spindoctor

Jouke de Vries: Hoogleraar bestuurskunde

Nynke de Zoeten: Parlementair verslaggever

Gespreksleider Will Tinnemans: Hij werkte als freelancer jaren voor onder andere de Volkskrant, NRC en de VPRO en is nu schrijver, eindredacteur en debatleider.

Datum: 15 december 2011

Tijd: 12.30-13.45 uur

Locatie: Kantoren Stichthage, 13e verdieping, zaal Lange Voorhout

Aanmelden: debatcentraal@cdh.leidenuniv.nl

Nog geen reactie — begin de discussie!