‘Digital First’ gaat over een ambitie. De ambitie van Wegener Media en de Media Groep Limburg om onze rol van regionale uitgever te blijven vervullen in een medialandschap dat totaal is veranderd. Die veranderingen zijn rampzalig voor het traditionele verdienmodel van uitgevers, dat was gebaseerd op abonnees die willen betalen voor hoogwaardige informatie en/of adverteerders die willen betalen voor bereik. Die laatste groep valt weg voor printmedia. Iedere dag verdienen we 70.000 euro minder aan onze adverteerders dan de dag ervoor, en dat is al drie jaar lang zo. En de laatste maanden gaat het eigenlijk nog slechter.
‘Digital First’ gaat over een zoektocht. Een zoektocht naar nieuwe manieren om betaald te krijgen voor hoogwaardige informatie en naar nieuwe manieren om adverteerders te helpen hun doelgroep te bereiken. Waarbij wij als uitgever willen vasthouden aan de rol die we altijd in onze regio hebben gespeeld. We hebben onze normen en waarden, we staan tussen de mensen in ‘onze’ regio, door onze betrouwbare informatie binden we mensen aan de plek waar ze wonen en werken, en ook wel aan elkaar.
Nieuw portfolio
‘Digital First’ is dingen doen, uitproberen, een versie 1.0 lanceren terwijl je weet dat die niet volmaakt is. In de Brabanthallen heb ik de ‘roadmap’ voor dit jaar gepresenteerd, Geen vaag vergezicht op basis van spreadsheets, maar een simpel overzicht van alle nieuwe producten die we gaan opleveren en die met elkaar op de 12e van de 12e ons nieuwe portfolio gaan vormen. Een portfolio dat op alle kanalen (print, web, tablet, smartphone) wordt aangeboden en waarbij altijd wordt betaald voor exclusieve informatie. Ik kreeg daar veel positieve reacties op van collega’s.
Negatieve reacties
‘Digital First’ is tegen de stroom oproeien. Tegen de stroom in van mensen die vanaf de zijlijn toekijken en commentaar leveren. Ik heb de afgelopen tien dagen van alles langs zien komen, tot en met Kamervragen aan toe. Op een enkele uitzondering na (Jan Jaap Heij met een paar praktische tips voor ons) zijn alle reacties negatief (en veelal cynisch, badinerend, agressief, beledigend, etc.):
- “Jullie zijn te laat.” (deels waar, deels niet waar. De belangrijke segmenten in de dagbladen, te weten arbeidsmarkt, automotive en onroerend goed, doen we al jaren via Jobtrack, Autotrack (marktleider, uiterst succesvol) en Funda (fors minderheidsbelang). Ook de titels hebben hun bereik enorm laten stijgen, ED bijvoorbeeld 70.000 unieke browsers per dag. Moet veel meer worden, en gaat ook veel meer worden, door de enorme inzet van redacties en mede door ‘Digital First’.
- “Niemand gaat betalen voor jullie informatie.” Wij denken van wel, als die informatie voldoet aan allerlei eigenschappen en de transactie maar dwingend en eenvoudig genoeg is. Alles gratis blijven aanbieden is geen levensvatbare optie. Zie hierboven onder zoektocht.
- “Je kunt dit niet allemaal willen en tegelijk honderd journalisten ontslaan.” Dit is inderdaad een afschuwelijk dilemma. Maar een noodzakelijke beslissing. We hebben de NVJ uitgenodigd om in de boeken te komen kijken, hopelijk zullen zij onze zorgen met ons gaan delen. Ik verzet me tegen mensen die hier het einde van de regionale journalistiek in zien. We hebben nu duizend journalisten in dienst en geven werk aan vele honderden freelancers. We gaan niet terug naar bijna nul, zoals wordt gesuggereerd. We zien juist zoveel nieuwe kansen om het journalistieke vak te verrijken.
‘Digital First’ gaat dus over een ambitie, een zoektocht, over dingen doen en uitproberen, over mogen vallen en weer durven opstaan. Daar geloven we in en daar gaan we in investeren. Piet Bakker en al die anderen die tot dusver langs de zijlijn hebben gestaan, nodig ik van harte uit om het veld op te komen. Ik werk aan een soort ‘virtuele denktank’, die ons moet helpen. We willen ‘the wisdom of the crowds’ graag aanboren. Ook dat is ‘Digital First’.
Lees ook
“Nóg meer banen schrappen? Onmogelijk!”
Wegener doet het nu al met 50% minder journalisten
Wie weet wordt Wegener wel een wc-papierfabriek
Is ‘digital first’ de redding? “We weten het niet”
Digitale strategieën van regionale kranten staan nog in de kinderschoenen
Kunnen regionale dagbladen geld vragen voor hun digitale content?
De bereidheid om te vallen en daarna weer op te staan is de eerste voorwaarde voor digitaal succes. Fouten zijn onmisbaar voor vooruitgang. Goed om te lezen dus dat dit ook voor Wegener een basishouding is geworden.
Over de bereidheid bij gebruikers om volop te gaan betalen voor unieke content (en daar als uitgever dan ook een structureel deel van het verdienmodel op te baseren) lopen onze meningen uiteen. Maar dat laat onverlet dat ik Wegener bij deze opnieuw aanbied om naar hartenlust gebruik te maken van onze ervaringen bij dichtbij.nl. Een verhaal van veel vallen, veel opstaan, telkens aanpassen aan de snel veranderende omstandigheden en volop beseffend dat alles wat we doen nog lang niet genoeg is.
Uitwisseling van ervaringen kan – zelfs over concerngrenzen heen – voor alle partijen alleen maar tot verbetering leiden. In de wereld die TMG en Wegener van oudsher zo goed kennen, ging het er altijd om iets unieks te bedenken dat de concurrent op achterstand bracht. In de digitale wereld gaat het anders. Samenwerken en delen zijn in de plaats gekomen van ieder voor zich alles zelf uitvinden. Let’s go!
Zoals Wegener uiteraard ook gebruik kan maken van de inmiddels binnen iPers opgedane ervaringen met informatie op maat, ontbundeling, HTML5 en wat dies meer zij. Net als de rest van Nederland daar overigens gebruik van kan maken, daar zijn die subsidies van het Stimuleringsfonds immers voor.
Nou, ik weet ’t niet, hoor. Dit is een goede stap, maar bij enkele passages in dit verhaal zet ik toch echt m’n vraagtekens.
‘“Niemand gaat betalen voor jullie informatie.”
Wij denken van wel, als die informatie voldoet aan allerlei eigenschappen en de transactie maar dwingend en eenvoudig genoeg is. Alles gratis blijven aanbieden is geen levensvatbare optie. Zie hierboven onder zoektocht.’
Met alle respect, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat de content van een triviale Wegener-krant uniek genoeg is om bijvoorbeeld een betalingsmuur te verantwoorden. Laten we wel zijn: het Eindhovens Dagblad is geen New York Times, met alle respect uiteraard.
Maar goed, het blijft inderdaad een zoektocht. Proberen kan, falen mag. Te laat is het in ieder geval zeker niet. Redden wat er nog te redden valt, toch?
Ik juich de nieuwe strategie ‘Digital First’ van harte toe. Beter laat dan nooit. Maar ik heb ernstige bedenkingen bij de manier waarop Wegener denkt invulling aan die strategie te moeten geven. Ik vind de vaste overtuiging van Wegener dat mensen wel willen betalen voor informatie zachtgezegd naief. Ik heb gisteren ‘mijn’ krant, de Arnhemse editie van de Gelderlander eens uitgeplozen. Daarin vind ik vier lokale pagina’s, die alsvolgt gevuld zijn:
– Halve pagina foto met onderschrift
– 3 politieberichten
– 1 nieuwsverhaal (300 woorden)
– 1 achtergrondverhaal (350 woorden)
– 1 Human interest interview (800 woorden)
– 1 doorplaatsing uit Nijmegen (270 woorden)
– 1 doorplaatsing uit Zevenaar (125 woorden)
– 1 rubriek Vroeger en nu (300 woorden)
– 1 uitladder/filmladder (1.000 woorden)
– 5 persberichten
– 1 Human interest interview (330 woorden)
– Halve pagina internetreacties (450 woorden)
Als ik dat lijstje doorloop zie ik heel weinig inhoud waar (potentiële) lezers voor zouden willen betalen. Een nieuwsverhaal. Thats it. Als dit het beste is waar de Arnhemse redactie (13 man!) mee op de proppen kan komen, dan vrees ik het ergste voor Wegener.
@Rob – Vanaf de zijlijn commentaar geven dat niks zal lukken en dat Wegener (en MGL) ten dode zijn opgeschreven. Het zijn reacties die volgens mij helemaal niet dominant zijn.
Sinds de aankondiging van de nieuwe plannen is er een stroom van berichten geweest op De Nieuwe Reporter, bij VillaMedia en ook op het crossmediakennis blog van de HU en op het WMWD-blog (Wat Moet Wegener Doen). Er zijn veel reacties. Dat is precies wat nodig is: discussie, en daar hoort ook kritiek bij.
Ik vind nog steeds dat het Mecom -plan ongelofelijk mager is waar het over de journalistieke innovatie gaat. En dat is waar ik het meest naar uit zie.
Soms gaat het over zeer concrete zaken. Over apps zijn bijvoorbeeld de meningen verdeeld. Die van Berlingske is veelbelovend, die van BN De Stem crappy (en die van NHD bleek een testversie te zijn). De nieuwe mobiele apps komen er in de beoordeling ook veel beter af dan de oude.
Het gehakketak over de publieke omroep – en het geld dat daar naartoe gaat – is geen innovatie, dat is defensie. Ik snap dat de meningen daarover verdeeld zijn, maar binnen deze discussie vind ik het niet relevant.
De meest fundamentele discussie gaat over de mogelijkheden om online geld te verdienen met lokale content, of zoals jij het noemt “nieuwe manieren om betaald te krijgen voor hoogwaardige informatie.”
Als iemand daar een goed antwoord op had, hadden jullie en anderen dat natuurlijk allang geprobeerd. Dat is ongelofelijk lastig, en modellen die elders werken, hoeven hier niet te werken.
Hoe je adverteerders weer binnenboord krijgt, is een andere discussie. Ook geen eenvoudige. Maar of dat via dezelfde hoogwaardige content gaat, valt te betwijfelen.
De conclusie gister was dat eigenlijk alles geprobeerd moest worden, ook gratis (de mobiele apps) en ook content die niet hoogwaardig is (aggregatie), en ook andere afnemers (suggestie Jan Jaap). Er is dus niet één antwoord en één model.
Denk ook aan de effecten van betaalmuur op bereik, waardoor je digitaal nog minder advertentie-inkomsten krijgt. Neem een weliswaar atypische krant als Nederlands Dagblad: ongeveer 70% minder bereik na paywall, hoewel een vier keer langere verblijfstijd.
Moet Wegener de uitgeeffunctie niet nog meer gaan oprekken door gratis of laaggeprijsde content als garantie voor een enorm bereik dat wordt gekapitaliseerd door een forse uitbreiding van diensten. Denk aan nog veel meer e-commerce, vooral ook mobiel, uitgaande van geo-informatie; maar ook aan marketing services aan adverteerders die weer worden gelinked aan de eigen publishing brands; lokale concerten, talentenjachten en bijeenkomsten op special interestgebieden vanuit lokale en regionale special interestsites met slimme koppelingen naar opnieuw de eigen uitgeefmerken. Zie het voorbeeld van Limbolink in Belgisch Limburg. Dat scheen in ieder geval vorig jaar een behoorlijk succes te zijn en het won een prijs op de Ifra Expo in Hamburg. Ik weet overigens niet hoe het daar nu mee staat.
Wat is dus bedoel:
a) chargen voor digitale content wordt heel moeilijk, dat zal niet de hoofdmoot van het inkomstenmodel worden, als over vijf jaar de mediaconsumptie nog veel meer dan nu naar digitaal is verhuisd. En als je wel stevig chargt, is er een negatief advertentie-effect door minder bereik.
b) Een digitaal Wegener moet juist mikken op een maximaal bereik en dat bereik kapitaliseren door de zogenaamde uitgeeffunctie heel ver op te rekken; juist in al die verschillende regio’s met al die verschillende karakeristieken zouden toch volop kansen moeten liggen om allerlei nieuwe diensten, producten en events te ontwikkelen en daarin alom de samenwerking te zoeken met regionale adverteerders.
c) Dit betekent dan wel dat Wegener een heel andere organisatie wordt, met nog veel minder journalisten dan nu, en veel meer anderssoortige professionals. Volgens mij kun je overigens nog steeds flink snijden in het aantal journalisten, terwijl je in je regionale nieuwsvoorziening nog altijd voldoende nieuws (en duiding) van waarde moet kunnen leveren, zeker als het uiteindelijk allemaal naar digitaal gaat.
Het digitale domein verkennen is een kwestie van (veel) vallen en opstaan, in- en externe barrieres slechten. Het zou al enorm helpen wanneer bepaalde rechten van redacties worden losgelaten om zo te experimenteren met nieuwe businessmodellen.
Het is bijna van de zotte dat redacties bepalen of bij de aankondiging van concerten vrijkaartjes mogen worden weggegeven tegen betaling via bv. SMS of het bouwen van een emaildatabase.
Nieuws achter een paywall zetten lijkt me een moeilijke weg, alles gratis is echter een heilloze weg. Gratis is geen businessmodel. Consumenten zullen eraan moeten wennen dat sommige zaken geld kosten.
Eertst doomsday afkondigen (‘die veranderingen zijn rampzalig voor het traditionele verdienmodel’) en dan een ‘zoektocht’ afkondigen die alvast start met het ontslag van journalisten.
Of ze bij Wegener al drie jaar lang 70.000 per dag minder verdienen weet ik niet. Als dat zo is, lijkt me ‘Digital First’ rijkelijk laat en hebben een paar managers kennelijk zitten te pitten.
Ik werk bij de Limburgse kranten waar afgelopen jaar een een ebitda van boven de 20 procent werd gedraaid en de afgelopen jaren forse efficiencyslagen zijn gemaakt. Betekent dat dat je niet digitaal hoeft? Nee, natuurlijk niet. Maar wel op basis van onderzoek, geen sprong in het duister zonder een periode van trial and error.
Op het gebied van ‘digital’ heeft Mecom een bedroevende staat van dienst in Nederland. Put your money where your mouth is, zeg ik altijd. Maar dat gebeurt nooit. Investeren in online, in hardware, in snelle verbindingen en systemen, in backup-systemen, in smartphones, tablets en vooral in de KENNIS die nodig is om daadwerkelijke stappen te zetten en te experimenteren met hyperlocal, dat is iets dat nooit of slechts mondjesmaat is gebeurd. Ook het zwabberen is kenmerkend voor Mecom: ‘local is leading’ roepen en dan centraliseren.
David Montgomery, die vorige Grote Denker, antwoordde ooit op een vraag van mij waarom hij niet over de brug kwam: the internet is not technologydriven.
Dat klinkt heel interessant, maar het is ook bullshit. Je kunt wel tegen een verslaggever zeggen dat hij niet zo cynisch moet doen en ‘niet in beperkingen maar in uitdagingen moet denken’ (de eerstvolgende manager die dat tegen me zegt kan een schop krijgen), maar als hij het nieuws digitaal moet verspreiden met een Nokia95 die met plakband bij elkaar wordt gehouden, dan komt er een moment waarop iemand denkt: yeah right.
Waar het altijd op neerkwam en nu weer op neerkomt bij de redementsdenkers uit Engeland is dat de kranten een mager gedefinieerde inhaalslag op het web zelf moeten financieren door mensen te ontslaan en dat is ook direct de verklaring waarom het altijd mislukt en weer zal mislukken totdat er niets meer over is: culture eats strategy for breakfast. Die managementwet hebben ze bij Mecom nooit begrepen. Als je de cultuur op kranten niet verandert van onderop en bovendien een managementstijl hanteert die een opzichtig gebrek aan kennis van zaken koppelt aan een Befehl ist Befehl-mentaliteit, dan heb je het recept voor falen op epische schaal.
Het gehamer toen en het gehamer nu op online heeft, dat is inmiddels mijn volle overtuiging, niets te maken met een visie of een overtuiging Het is een tactiek. Digital First is anno 2012, zonder verdere uitwerking of zelfs maar het begin van businessplan of verkennend onderzoek per regio (hoeveel tablets en iPhones zijn er bijvoorbeeld in Limburg. wie is bereid te betalen en waarvoor precies?) een holle kreet die vijf jaar geleden al achterhaald was en nu niet meer inhoud heeft dan een slogan als Passie voor Nassie, zoals Paul Disco opmerkte. De reden voor die tactiek is heel simpel: nog meer besparen, nog meer rendement. Internet is goedkoper dan papier. Je bespaart bovendien druk- en bezorgkosten en je kunt uiteindelijk wat van die vervelende journalistieke fossielen met hun achterhaald gelul over kwaliteitsjournalistiek vervangen door bloggers en een paar webwise jongens en meisjes met flipcams die je voor een fractie van het geld dat een verslaggeverkorps kost ‘content’ kunt laten verspreiden. En dat brengt me op mijn laatste en misschien wel meest pijnlijke punt: bij Mecom houden ze niet van journalistiek. Daarom praten ze er ook nooit over. De betekenis van regiojournalistiek in Nederland – het WOORD journalistiek- komt in het overduidelijk voor de aandeelhouders geschreven persbericht van Wegener precies een keer voor in een nietzeggend postscriptum van Truls Velgaard, de man die zoals bekend geen Nederlands spreekt of leest.
Mecom vindt journalistiek maar vervelend: al dat gezever over ‘waakhondfunctie’ etc. Democray has done fine without journalism, zei Montgomery ooit bij ons op de werkvloer. Zonder met de ogen te knipperen.
Daarom praten ze daar liever over ‘content’ of ‘informatie’ in plaats van ‘journalistiek’ en over ‘contentmanagers’ in plaats van ‘journalisten’. Het wordt een interessant jaar voor de regiojounalistiek in Nederland.
The general who wins the battle makes many calculations in his temple before the battle is fought. The general who loses makes but few calculations beforehand (Sun Tzu)
In de film ‘The Rock’ zegt de held Sean Connery (tegen de zoals gewoonlijk belabberd acterende Nicholas Cage):
“Losers always whine about [doing] their best. Winners go home and fuck the prom queen.”
Daar moest ik aan denken bij ‘Digital First’. Mooie voornemens hoor, maar waarom niet gewoon dóen? En waarom pas per 12-12-12? Zo moeilijk is het echt niet om goed journalistiek bezig te zijn, leuke en mooie dingen te maken én geld te verdienen. Dat zie je bij sommige andere media. Zie bijvoorbeeld de liveblogs van het NRC. Rob, hoeveel moeite denk je dat het kost om een liveblog op te zetten? Weet je hoeveel pageviews ze daarmee halen? Weten jullie daar bij Wegener wat een liveblog is…?
@Rob de Spa
Nog twee piepkleine, licht kritische (sorry) vraagjes en een opmerking. Ik begrijp dat het verdienmodel gaat verschuiven. Prima. Logisch. Mensen betalen vast als ze ergens waarde aan toekennen, dat geloof ik ook. Maar hoe zorg je nou a. dat die hoogwaardige regionale en lokale informatie geheim blijft en b. dat de omzet weer gaat groeien met allerlei sloten en grendels op de inhoud? Het lijkt me een beetje de crux van het verhaal.
De opmerking is dat de kritiek verder gaat dan de punten in het bericht. Het gaat ook over a. het onttrekken van enorme cash flow aan Wegener en MGL, b. bazen van regionale kranten die geen woord Nederlands spreken maar wel beslissen over de prijsstelling van deze producten en c. bovenal forse desinvesteringen in journalistiek. Ik lees daar weinig repliek op. Het is veel geloof, hoop en liefde. Maar ‘een zoektocht’ is geen definitie van strategie. Strategie is perspectief. Een zoektocht krijg je als je je missie en visie niet op orde hebt.
NB. 70.000 unieke browsers per dag is veel, hoor. Ik zou 10 al mooi vinden 😉
Dank voor alle commentaren, ik ben er blij mee en kom op veel terug! Ik was erg Digital LAST deze week, volledig afgesloten van alles, tussen verre hoge bergen. Nu weer connected en klaar om te reageren en vooral ook, de volgende stappen te zetten.
In bovenstaande reacties zie ik een paar uitgestoken handen , waarvoor dank. We geloven in samenwerking. En ik geloof ook in kritiek hoor, oprecht, zeker als die gepaard gaat met enige analyse (@PietBakker en @WimDanhof).
Lezer Patrick Arink betwijfelt op grond van zijn eigen waarneming of onze content wel ‘waardevol’ genoeg is. Daar gaat mijn volgende bijdrage over (en ik beloof dat ik dan meteen zal reageren..)
Ik kom nog even terug op mijn voroge reactie. Het is toch wel tamelijk schokkend om ongeveer een week nadat je probeert de ‘yada yada with bad music’ (dank aan collega Susan) die Mecom je probeert in te schudden als een ‘visie’ al gelijk krijgt. Ik citeer uit de brief die de hoofdredacteuren van Wegener en MGL inmiddels naar Mecom hebben gestuurd:
‘…op essentiele onderdelen van het beleid zijn onder druk van hoofdredacteuren noodzakelijke wijzigingen achteraf tot stand gekomen (Het Nieuwe Wegener, Fase 2) of zijn onverantwoorde beleidsvoornemens (sluittijden vervroegen naar 17 uur ’s middags) op het laatste moment vooralsnog tegengehouden (…) Het betreft hier slechts enkele voorbeelden die deel uitmaken van een waaier aan incidenten die het vertrouwen van het CWH in het WDT zodanig onder druk heeft gezet dat doorgaan op dezelfde weg – zeker in het delicate proces waarin we de komende maanden komen – geen soelaas biedt.”
Wat nu gebeurt is dat het masker van Digital First, al na een week na lancering op die fake Apple-show, begint af te brokkelen en duidelijk wordt wat eronder zit: een platte bezuiniging vermomd als Sprong Voorwaarts. Met afsluittijden om 5 uur ’s middags heb je geen avondbezetting meer nodig en komt het oude Mecom-ideaal om elke vorm van eindredactie weg te bezuinigen weer in beeld.
Winstgevend kan dat Jobtrack niet zijn. Er stonden 3 jaar geleden 20.000 vacatures online en dat zijn er nu 7.000.
En dat zijn dan wel allemaal doorplaatsingen vanuit de krant!