Waar vallen de klappen van de crisis?

Die vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden, maar misschien dat het met data, heel veel data, gaat lukken.

Weblog Sargasso en ANP houden op 9 maart een hackdag om te kijken waar de klappen van de crisis in Nederland vallen. Het idee is om een aantal deskundigen, journalisten, programmeurs en (web)designers in een zaaltje te zetten, veel data aan te laten rukken en dan zien of we deze vraag kunnen beantwoorden.

Datasets

De afgelopen maanden hebben we enkele datasets verzekerd. We hebben alle werkloosheidscijfers van het UWV op postcodeniveau van 2010 en 2011. We kunnen deze data ook uitsplitsen naar opleidingsniveau, geslacht en leeftijd. Daarnaast hebben we een historisch bestand van 2003 tot heden en ook informatie over werkloosheidsduur.

Tevens hebben we veel kadastrale gegevens over huizenprijzen, hypotheken, etc. Aardig is ook dat we alle gerechtelijke uitspraken hebben omtrent faillisementen en schuldsaneringen, op individueel niveau van 2005 tot eind 2011. Hierin zit een schat aan informatie.

En uiteraard hebben we ook de databanken van het CBS geplunderd.

Analyseren

We willen deze data analyseren en gebruiken om te benchmarken. We kunnen kijken hoe gemeenten het op verschillende terreinen doen ten opzichte van elkaar en in historisch perspectief. Ook kunnen we een aantal maatschappelijke groepen definiëren, zoals jongeren, gepensioneerden, uitkeringsgerechtigden, etc.

De hoofdprijs is echter een applicatie, bijvoorbeeld een interactieve kaart, waarmee lezers zelf een aantal variabelen kunnen invullen waarna ze kunnen zien hoe zij het doen ten opzichte van anderen. En met een beetje geluk kunnen we in een later stadium ook prognoses toevoegen. We weten nog niet of dit gaat lukken: het hangt ervan af hoeveel programmeurs op de hackdag afkomen.

Waarom doen we dit?

Sinds eind vorig jaar werken Sargasso en ANP samen aan datajournalistiek. Wie grote hoeveelheden data weet te bedwingen, kan daar interessante ontwikkelingen in vinden. In het bedrijfsleven weet men dit al jaren: de journalistiek begint dit pas net te ontdekken.

De hackdag is een experiment. Hackdagen, of hackevents/hackatons, worden wel vaker georganiseerd, maar eigenlijk nooit rondom een nieuwsthema. We willen het gewoon eens proberen, want we denken dat de baten enorm kunnen zijn.

Uitnodiging aan regiojournalisten

Bij deze nodigen we uitdrukkelijk regiojournalisten uit om langs te komen. We hebben enorm veel data, uitgesplitst tot op postcodeniveau. We kunnen die data onmogelijk zelf allemaal analyseren, dus als je als regiojournalist zin hebt om mee te helpen (en een verhaal voor jezelf te maken) dan ben je van harte welkom.

Details

De hackdag wordt gehouden op 9 maart, tussen 15.00 uur en 03.00 ’s nachts. Journalisten zijn eerder welkom, vanaf een uur of twaalf.

Locatie: ANP, Verrijn Stuartlaan 7, Rijswijk. Voor meer informatie of aanmelden kun je een mailtje sturen naar data at sargasso.nl.

Al 5 reacties — discussieer mee!