Het gaat niet goed met de New York Times. Dat is kort gezegd de boodschap van de documentaire ‘Page one: inside the New York Times’, die afgelopen week werd uitgezonden door de VPRO. Net als vrijwel elke andere krant worstelt de gerenommeerde Amerikaanse krant met het digitale tijdperk. Eind 2009 was hoofdredacteur Bill Keller genoodzaakt om maar liefst 100 van de 1250 banen te schrappen op zijn redactie. Geen wonder dat hij halverwege de documentarie verzucht: “Er heerst een grafstemming.”

Inmiddels gaat het nog steeds niet best met de New York Times. De inkomsten vertonen nog altijd een dalende lijn, zo meldde Business Insider afgelopen week. Een van de oorzaken is de immer dalende advertentieopbrengst van de papieren krant. Het goede nieuws is dat de inkomsten uit digitale advertenties voorzichtig beginnen te groeien. En de vorig jaar geïntroduceerde paywall wordt hier en daar al voorzichtig een succes genoemd.

Op Business Insider verscheen ook een analyse met de dreigende kop ‘The Incredible Shrinking New York Times’. Kort samengevat is het probeem dat de papieren krant krimpt (zowel qua lezerspubliek als inkomten), terwijl de digitale tak de teruglopende inkomsten nog niet voldoende kan compenseren. Het is het bekende problemen voor elk krantenbedrijf. Volgens Business Insider zit er voor de New York Times weinig anders op dan verder te snijden in het aantal redacteuren: “We estimate that the digital business will eventually support a newsroom about one-third to one-half the size of the paper’s current one.”

Voor wie de uitzending van ‘Page one’ gemist heeft: de documentaire is hieronder te bekijken dankzij Uitzending Gemist.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 4 reacties — discussieer mee!