De discussie over knip-en-plak-journalistiek (ook wel aggregatie genoemd) is de afgelopen tijd behoorlijk opgelaaid. Mogen media nieuws van anderen doorplaatsen op (eigen) platformen die niet hebben betaald voor de content, maar die wel reclame-inkomsten opstrijken dankzij die content?

De argumenten van de aggregators zijn dat het legaal is, dat slechts een deel wordt doorgeplaatst, dat er netjes wordt gelinkt naar de oorspronkelijke bron en dat iedereen het doet. Piet Bakker, lector crossmedia content van de Hogeschool Utrecht stelde in twee bijdrages aan DNR dat het tijd wordt voor transparantie en goede afspraken over aggregatie. In de VS is onlangs een Curator’s Code gepresenteerd waarbij de mate van ‘ontlening’ per item duidelijk zou moeten worden.

Op 11 april organiseert Centrum voor Communicatie & Journalistiek samen met De Nieuwe Reporter een discussie over aggregatiejournalistiek met Piet Bakker, Bart Brouwers (hoofdredacteur van dichtbij van TMG) en Guido van Nispen (directeur van V-ventures, eigenaar van ANP). De discussie staat onder leiding van Frederique de Jong.

Praktische informatie

Datum: Woensdag 11 april

Tijd: 16.00 tot 17.30 uur

Locatie: Hogeschool Utrecht, Padualaan 99, Utrecht

Aanmelden: deelname aan de sessie is gratis. Aanmelden via ccj@hu.nl

Meer informatie over aggregatie:

Nog geen reactie — begin de discussie!