Bestaat er belangstelling voor een vereniging van online journalisten? Die vraag stelde Maarten Reijnders drie jaar geleden op De Nieuwe Reporter. Het heeft even geduurd, maar de eerste bijeenkomst is gepland op 19 april. Arjan Dasselaar, Herwin Thole, Paul Vereijken, Rutger Betlem en Stephan Okhuijsen leggen uit waarom ze een dergelijke vereniging willen opzetten.

Bij veel mediaorganisaties zijn online journalisten, of journalisten die affiniteit hebben met online, in de minderheid. Wij denken dat ze behoefte hebben aan het uitwisselen van ervaringen met gelijkgestemden.

Daarom is het tijd voor online professionals om zich beter te organiseren en willen we de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN) oprichten.

Delen van kennis
Wij zijn geen concurrent van de NVJ of FLA. Wij beogen wezenlijk iets anders, namelijk het delen van kennis en het leggen van contacten. We willen bijeenkomsten en excursies organiseren waar onze leden wat van kunnen leren, en waar ze van elkaar kunnen leren.

We mikken nadrukkelijk op mensen die affiniteit hebben met online én met journalistiek. Daar verstaan we dus ook bloggers onder, zolang ze maar journalistiek bezig zijn. En vakbladen, met hetzelfde voorbehoud.

Debatavond
De VOJN is nog niet opgericht. We hebben alleen het voornemen om dit te doen. Om de interesse te peilen organiseren we op 19 april een debatavond in het auditorium van Café-Restaurant Dauphine in Amsterdam. Daar wordt aanwezigen gevraagd of ze belangstelling hebben om lid te worden van de VOJN. Op de website kan ook een intentieverklaring worden ingevuld. Bij voldoende animo zal de VOJN naar verwachting in mei formeel worden opgericht.

Tijdens de discussieavond staat de vraag centraal of oude media beter of slechter in staat zijn dan ‘digital native’-bedrijven om de transitie naar nieuwe bestaans- en verdienmodellen te maken. Het debat
staat onder leiding van Lara Ankersmit (hoofd nieuwe media NOS). Panelleden zijn Jan Bonjer (hoofdredacteur Het Financieele Dagblad), Pascal van Sluijs (MYbusinessmedia) en Laurens Verhagen (hoofdredacteur websites Volkskrant, Trouw, De Morgen en Parool).

Voorafgaand geven Joris van Lierop (FD Media Groep, vanaf 15 april uitgever RTL Nieuws) en Gonny van der Zwaag (oprichter van de zeer populaire site iPhoneclub.nl) hun visie op de transitie naar nieuwe bestaans- en verdienmodellen voor nieuwsmedia.

In de presentaties en het debat komen allerlei vragen aan bod waarop veel journalistieke organisaties het antwoord zoeken. Zijn niches de oplossing om op het web te overleven? Werken betaalmuren? Is het wel zo handig voor uitgevers dat journalisten via sociale media steeds meer mediapersoonlijkheden worden? Hoe richt je de journalistieke organisatie van de toekomst in? Moeten media op het web niet alleen linken, maar vooral ook samenwerken?

De FD Media Groep maakt de avond mede mogelijk.

Programma debatavond

 • 19.00 uur: Inloop
 • 19.30 uur: Opening
 • 19.35 uur: Presentatie Joris van Lierop, FD Media Groep, vanaf 15 april uitgever RTL Nieuws
 • 20.05 uur: Presentatie Gonny van der Zwaag, iPhoneclub
 • 20.35 uur: Pauze
 • 20.45 uur: Debat ‘Oude dinosauriërs en nieuwe verdienmodellen’
 • 22.00 uur: Borrel

Deelnemers aan debat

 • Jan Bonjer, hoofdredacteur Het Financieele Dagblad
 • Pascal van Sluijs, MYbusinessmedia
 • Laurens Verhagen, hoofdredacteur websites Volkskrant, Trouw, De Morgen en Parool
 • Moderatie door Lara Ankersmit, hoofd nieuwe media NOS

Locatie
Dauphine, Prins Bernhardplein 175
1097 BL Amsterdam

Meer informatie
Neem contact op met Arjan Dasselaar (06-45190498. Mailen op arjan@arjandasselaar.nl is vaak sneller). Of kijk op vojn.nl.

De toegang is gratis. Aanmelding verplicht op vojn.nl/aanmelden.

Foto: Free Press Pics, Flickr.

Al 3 reacties — discussieer mee!