Begin deze maand bracht Wegener voor haar titels iPad-apps uit. Zoals verwacht leken deze sprekend op de apps die eerder door Mecom-zusterkrant Berlingske in Denemarken werden gelanceerd.

De apps zijn geen pdf-kranten maar echte native apps: in te richten naar eigen voorkeuren, met opties om naar gerelateerde content te gaan en met veel aandacht voor foto’s en video. Mooi is dat de app permanent wordt geüpdatet (verse filmpjes van de intocht van PSV op de app van het Eindhovens Dagblad).

Betalen

De apps zijn de eerste 30 dagen gratis, daarna moet er voor betaald worden door niet-abonnees. Mensen met een weekeindabonnement krijgen voor €9 euro per maand de app erbij. Niet-abonnees gaan €15,99 per maand betalen. Dat is pittig. Maar de abonnees zijn de belangrijkste inkomstenbron, advertenties heeft de huidige app nauwelijks. “En Wegener richt zich met de app vooral op behoud, dus het bieden van meerwaarde aan bestaande abonnees”, zo laat Johan van Uffelen, hoofdredacteur van BN DeStem, via e-mail weten.

Voor adverteerders is een HOI-certificaat belangrijk omdat ze dan precies weten hoeveel abonnees een uitgave heeft. Bij iPad-apps weet de uitgever meestal niet wie er abonnee zijn; Apple staat die gegevens niet af maar HOI neemt in dit geval genoegen met de aantallen die door Apple worden gerapporteerd.

Veel apps – bijvoorbeeld die van de Persgroep-kranten – zijn replica’s: exacte kopieën van de krant. Deze worden apart gemeten door het HOI. Het is ook mogelijk non-replica’s te laten meten alhoewel tot dusver nog geen uitgever zo’n non-replica heeft aangemeld. Ook hier is een probleempje. De Wegener app is een dynamische app die permanent wordt geüpdatet. HOI wil echter dat er dagelijks een nieuwe uitgave verschijnt.

Regionieuws

Het grootste probleem van de app is dat de lokale content onder één noemer ‘regio’ zit, directe toegang tot specifieke edities is (tot dusver) onmogelijk. Hier wreekt zich het kopiëren van het Berlingske-model, dat gemaakt is voor een landelijk medium. Maar landelijk en internationaal nieuws is natuurlijk niet waar de lezers in Gemert, Winterswijk en Meerssen als eerste op zitten te wachten. Een verbetering zit er aan te komen volgens BN De Stem-hoofdredacteur Van Uffelen: “Het is de bedoeling dat heel binnenkort de regiosecties worden uitgebreid om de navigatie te vergemakkelijken,”

Het regionale nieuws komt bijna allemaal op de app: “Alles langer dan een aankondiging of politieberichtje80% van de krant”, volgens BN De Stem iPad-redactrice Karolien Koolhof (@Karolien2303). En dat niet alleen, de lezer krijgt het eerder terwijl ook nieuws uit andere regio’s beschikbaar is. Bovendien is het een ‘zelfdenkende’ app die ongeveer na een week “het nieuwsaanbod gaat baseren op klikgedrag en voorkeuren”, volgens Koolhof. Door lokale content te ‘taggen’ verandert je voorpagina. De instelling van de persoonlijke voorkeuren en het taggen van content is overigens niet erg intuïtief en wordt ook niet in de app uitgelegd.

Dit artikel verscheen eerder in een kortere versie op Regioswitch Tumblr.

Al 3 reacties — discussieer mee!