Grote opluchting vorige week in Europa: Nederland kiest vóór Europa en tegen anti-Europese partijen. Nog een zucht van verlichting volgde toen ook de financiële markten positief reageerden op het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank.

Dit soort analyses over de Europese Unie en haar instellingen lezen we voortdurend in de kranten sinds het uitbreken van de eurocrisis, alweer ruim twee jaar geleden. Europa is terug, op de voorpagina’s, op de economiepagina’s en op de opiniepagina’s. En ook op televisie: veel zenders zenden live uit vanaf de eurotoppen live.

Maar Europa ontbreekt op de regiopagina’s. De insteek van veel journalisten die over de EU schrijven is vrijwel altijd economisch van aard, of nationaal-politiek, als ze al niet de verslaggeving aan EU-correspondenten overlaten. Terwijl Europa allang, en zeker sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, niet meer gelijk staat aan ‘Brussel’ versus ‘de hoofdsteden’. Het Europees Parlement heeft veel meer te zeggen dan ooit te voren en regio’s die over de grens samenwerken hebben ontdekt dat zij hun nationale hoofdsteden
gemakkelijker kunnen passeren.

Lagere overheden en bedrijven hebben ontdekt dat er op regionaal en lokaal niveau veel te halen valt in Brussel en Straatsburg. Als zij successen melden, die niet zelden te danken zijn aan Europese subsidieprogramma’s, lezen we daarover dankzij hun persafdeling. Voorbeelden zijn:

Maar wat als een lobby niet werkt? Als een amendement in Straatsburg voordelig is voor een concurrerende regio? Lezen we daar dan ook over? En als iets heel kleins dat is bedacht in Straatsburg in een bepaalde regio heel goed werkt, weten we dat? Weten we wie we moeten interviewen in Brussel en wanneer een commissievergadering of -uitspraak van belang is voor de werkgelegenheid in de regio?

Veel journalisten – of ze nu in Brussel gedetacheerd zijn of niet – blijven in gebreke bij het regionaliseren van het Europese nieuws. Terwijl de invloed van Brussel op de thema’s die regiojournalisten vanuit hun professie dagelijks volgen groot is.

Tegelijkertijd laat het EU-voorlichtingsapparaat na voordelen/successen voor specifieke regio’s direct te vertalen naar regioredacties. Wordt het geen tijd dat zij zich aanpassen aan de Europese werkelijkheid? En dat zij zich verdiepen in waar het nieuws voor specifieke regio’s te halen valt? En op welke manier kan ‘Brussel’ zelf hieraan een positieve bijdrage leveren?

Lees ook

Andere aflevering van de serie Brussel in de Buurt.

Seminar Europese journalistiek

Op 1 oktober organiseert het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland een seminar in samenwerking met De Nieuwe Reporter en het Centrum voor Communicatie en Journalistiek (Hogeschool Utrecht). Met bijdragen van de makers van de EU-monitor van europa-nu.nl, PDC, Alex Engbers, hoofdredacteur van De Stentor, John de Graaf, oud-chef nieuwsdienst AD Haagsche Courant en Jerry Vermanen, datajournalist bij Nu.nl. Kijk hier voor meer informatie.

Nog geen reactie — begin de discussie!