De Provinciale Zeeuwse Courant kreeg vorig jaar ruim twee ton subsidie om regionaal videonieuws te maken. Op het eerste gezicht wellicht niet heel erg innovatief en zeker niet winstgevend, maar toch beschouwt de krant het project als nuttig en geslaagd.

Recht tegenover het station in Middelburg ligt een kleine draaibrug, over het Kanaal door Walcheren. Begin augustus sloot de gemeente die Stationsbrug af voor auto’s, maar zonder een stopbord te plaatsen. In de eerste weken gaf de politie flinke boetes aan dertig automobilisten die illegaal over de brug reden.

Op de dag dat de politie begint met bonnen schrijven, fietst een verslaggever van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) langs de brug. Hij pakt een kleine camera uit zijn zak, filmt wat en rijdt door naar de redactie. Daar levert hij zijn beelden in bij de videoredactie.

Filmen hoort tegenwoordig bij de taakomschrijving van journalisten van de PZC. In mei 2011 begon het regionale dagblad met het maken van drie videojournaals per dag. Onder de titel Zeeland in 2 minuten (Z2) maakten redacteuren van de krant korte items over Zeeuwe actualiteiten. Inmiddels is de frequentie iets lager, maar nog steeds worden dagelijks nieuwe video’s op de website en in de iPad-app gezet.

De online journaals bevatten onderwerpen als ‘Koningen onthult monument in Middelburg’, ‘Pannenkoeken bakken op Nationale Pannenkoekdag’ en ‘Provinciale voorleeswedstrijd in Zeeuwse bibliotheek’.

Afgrond

De PZC is met een oplage van een kleine vijftigduizend een van de kleinere regionale kranten. Adjunct-hoofdredacteur Arie Leen Kroon: “We hebben natuurlijk maar een klein verspreidingsgebied, 380.000 mensen. Dat is evenveel mensen als in Rotterdam-Zuid, maar dan verspreid over heel Zeeland. Video is een behoorlijke opgave voor zo’n kleine krant.”

Ernst Jan Rozendaal, chef van de multimediaredactie, is trots op wat de redactie desondanks voor elkaar krijgt: “Je moet ook kijken naar de apps van de andere Wegener-kranten. Wij zetten elke dag drie à vier nieuwe video’s in onze video-app. De andere titels zetten hooguit twee video’s per week of per maand online.”

Van de vijfenzestig PZC-redacteuren volgden veertig mensen een korte cursus. Tien van die cursisten filmen nu regelmatig en nog eens tien filmen af en toe, na wat aandringen. Op elke regioredactie ligt een semi-professionele camera, maar redacteuren kunnen ook aan de slag met een van de vijf Flip-camera’s of met hun eigen iPhone.

Maar het blijft improviseren, weet Kroon: “Vanochtend was er een overval op een woning in Axel. Daar ging een verslaggever heen die de cursus niet heeft gedaan. Toen heeft de fotograaf die mee was een filmpje gemaakt met zijn camera. Mooie oplossing, maar dan scheer je wel langs de afgrond voor je videonieuws.”

Arie Leen Kroon deed zelf ook de cursus en heeft wel eens een filmpje gemaakt. “Maar dat was niet briljant. Alle beginnersfouten maak je natuurlijk. Het ging over een uitkijktoren in het natuurgebied Groot-eiland, in Hulst. We hadden iemand van Natuurbeheer en die toren, alles was keurig in beeld.” Lachend: “Alles behalve het uitzicht.”

Innovatief

De krant heeft zes montagesets aangeschaft, maar redacteuren hoeven niet per se zelf te monteren. Als ze maar naast het filmen ook beelden selecteren en een voice-over-tekstje maken. Om het materiaal snel naar de centrale redactie in Middelburg te kunnen sturen, is een apart computernetwerk opgezet. Editors zorgen daar dat de beelden tot complete items worden afgemonteerd.

Om al die investeringen mogelijk te maken, kreeg de PZC 221.250 euro subsidie uit het innovatie-potje van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Een flink bedrag, maar het project kostte nog veel meer: de uitgever van de PZC stak er zelf nog eens vier ton in.

Waarom eigenlijk? Zo innovatief is online videonieuws helemaal niet: er zijn wel meer kranten geweest die videoredacties optuigden. Was een telefoontje naar een van die titels niet afdoende geweest om van hun ervaringen te leren?

Ernst Jan Rozendaal: “We hebben wel degelijk gekeken naar andere kranten met videoprojecten, zoals Eindhovens Dagblad en de Volkskrant.

Tubantia had de video-redactie alweer opgedoekt. Maar dat overtuigde ons niet om het niet te doen.” De redactie ging ook kijken in Słupsk in Polen, waar Mecom (voorlopig nog eigenaar van Wegener) nog een krant heeft die video’s maakt – zie bijvoorbeeld deze over de verkiezing van vriendelijkste postbode.

Voor de inkomsten hoeft de PZC het niet te doen. De online video’s leveren ‘extreem weinig’ op. Adverteerders bleken maar moeilijk te porren voor reclames om de video’s heen. “Als we de kosten en baten echt hadden afgewogen, dan waren we er na drie maanden mee gestopt.” Waarom wou de Zeeuwse courant dan toch per se zelf ontdekken dat alle investeringen die nodig zijn om televisie te maken, heel moeilijk zijn terug te verdienen op een website?

Het ging niet om het vinden van een business model, vertelt Kroon: “De vernieuwing zit hem daarin dat de multimedia-redactie klaar is voor verschillende platforms. Het is het behoud van je lezer. Wij weten niet hoe snel die zal willen overstappen op andere manieren om het nieuws te volgen. Maar als het zover is, dan kunnen wij nu omschakelen.”

De manier waarop ze de redactie hebben meegekregen, dat vinden beide heren de echte innovatie. “Bij Tubantia hebben ze veel geld in apparatuur gestoken, maar vervolgens zat de video-redactie in de kelder en wou de rest van de redactie niet met ze praten. Dat was gedoemd te mislukken. Wij zijn juist uitgegaan van volstrekte integratie.”

Bij de PZC krijgen de redacteuren niet de kans om nee te zeggen. Net zoals ze allemaal gewoon mee moeten werken aan de site. Rozendaal: “Zo’n videojournaal is natuurlijk niet innovatief. Maar het is een enorm goede hefboom om de redactie te transformeren. We moeten een multimedia-bedrijf worden.”

Papegaai

In het eindverslag voor de subsidieverstrekker toont de krant zich tevreden: “Het videoproject Z2 heeft bijna een jaar gedraaid. Krantenverslaggevers zijn camerajournalisten geworden. Video is tegenwoordig een onlosmakelijk onderdeel van het nieuwsaanbod van de PZC.”

De video-items werden vrij goed bekeken, alleen niet op de aparte videosite die was opgezet. Daarom zijn de video’s nu alleen nog te zien op de site van de PZC zelf (www.pzc.nl/video).

Het materiaal van de PZC is al een paar keer opgevraagd door de Telegraaf, SBS en de NOS. Ook De Wereld Draait Door belde een keer of drie, zoals om beelden van een oude broer en zus die hun papegaai kwijtraakten. Dat was één van de succesvolste PZC-nieuwsvideo’s tot nu toe. Van de twee papegaaien in het huishouden bleek de verdwenen vogel de favoriet te zijn, want de eigenaren verzuchtten ‘was de andere maar gevlogen’.

Het project is voorbij, de subsidie is op, maar de PZC gaat door met het maken van online nieuwsvideo’s. “Met hangen en wurgen hoor,” bekent multimediachef Rozendaal. “Na het einde van het project zijn de echte camjo’s vertrokken. Nu moeten we steunen op de gewone mensen. We verwachten van hen ook foto’s en nieuwsflitsen voor op de site. Zij vragen zich ook af ‘kan dat wel naast mijn normale werk?’” Hij hoopt op de komst van stagiairs van de School voor Journalistiek in Utrecht.

Van het format van een dagelijks journaal is hij wel afgestapt, dat is een keurslijf met zo’n kleine videoredactie. Mensen klikken toch liever op losse video’s. Helemaal stoppen met het maken van nieuwsvideo’s is wat hem betreft geen optie: “Wij zitten in de kopgroep. Ons bereik is het kleinste van de Wegener-kranten, maar met de hits op de video’s gaan we op met de allerbesten.” Ze moeten wel door, vindt ook Arie Leen Kroon: “We worden gedwongen door die iPad-app. Mensen betalen daarvoor en ze rekenen op onze video’s. We kunnen niet meer terug.”

Dit artikel is tot stand gekomen met steun van Persinnovatie.nl.

Al 4 reacties — discussieer mee!