Gisteren publiceerde de commissie-Leveson haar rapport over de misstanden in de Britse pers. Plus het voorstel om een onafhankelijke perswaakhond aan te stellen. Geen goed idee, vindt Marc Schreuder, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws. Hij stelt dat redacties mans genoeg zijn om klachten zelf te toetsen aan de gangbare journalistieke regels. 

Ik was gisteravond laat thuis en reed langs mijn lokale snackbar de Klimop voor het avondeten: frietje pinda met kroket. Was alweer heel lang geleden. Boven de frituur viel dit bord me weer op:

Een mooie wijsheid van een echte ondernemer, die gelooft in zijn product en in het vertrouwen van zijn klanten. Ik moest meteen denken aan de discussie die eerder die dag op de RTL Nieuws-redactie werd gevoerd.

Afluisterschandaal

In Groot-Brittannië werd gisterenmiddag na maandenlang onderzoek een voor de Britse pers belangwekkend rapport gepubliceerd. Aanleiding: het afluisterschandaal van de Britse krant News of the World. Deze sensatiekrant luisterde de voicemails af van bekende Britse acteurs en politici, maar ook van onbekende Britse burgers, zoals het vermoorde 13-jarig meisje Milly Dowler.

De afluisterpraktijken betekenden het einde van de krant. De toenmalig hoofdredacteur is nu aangeklaagd voor onder meer illegaal afluisteren en het betalen van steekpenningen aan politieagenten en politici. Mediamagnaat, miljardair en eigenaar van de krant Rupert Murdoch moest diep door het stof en zijn reputatie heeft onherroepelijke schade opgelopen.

Onafhankelijke perswaakhond

Het onderzoek werd uitgevoerd door rechter Brian Leveson. Zijn belangrijkste conclusies: de Britse sensatiepers heeft schandalig gedrag vertoond en heeft het leven van onschuldige mensen op zijn kop gezet. De Britse politiek en media zitten bovendien te veel bij elkaar op schoot. Daarom moet er een onafhankelijke perswaakhond komen, bij wet geregeld. Dat Leveson tot deze conclusie komt is begrijpelijk in een cultuur waar met name de sensatiepers onverbeterlijk immoreel journalistiek gedrag vertoont.

Maar het zet wel de bijl in het grootste goed van een samenleving. Namelijk die van een vrije pers. Want alleen een echt vrije pers kan haar controlerende taak vervullen. Als politici in wetten gaan bepalen hoe journalisten zich moeten gedragen dan wordt de controlerende taak een wassen neus.

Raad voor de Journalistiek

In Nederland steekt de discussie over een perswaakhond af en toe de kop op. Het is nu weer actueel omdat het klachteninstituut in ons land, de Raad voor de Journalistiek, onder druk staat. Vanwege het feit dat ook dit instituut moet bezuinigen, maar ook omdat veel nieuwsmedia de Raad niet erkennen.

Ook RTL Nieuws onttrekt zich aan de oordelen van de Raad. Omdat wij onder meer vinden dat de Raad te veel naar juridische aspecten kijkt en onvoldoende naar journalistiek ethische beginselen. Nu liggen er nieuwe voorstellen om de toetsing door de Raad meer te gaan baseren op de journalistieke codes. Toch zal dat voor ons geen aanleiding zijn om ons wel achter de uitspraken van de Raad te gaan scharen.

Klachten over RTL Nieuws

Wij denken dat wij mans genoeg zijn om klachten over RTL Nieuws te toetsen aan de gangbare journalistieke regels. Als mensen klachten over RTL Nieuws hebben, dan moedigen wij hen altijd aan zich bij ons te melden. Of klagers krijgen van ons gelijk en dan volgt een vorm van genoegdoening. Klagers kunnen ook geen gelijk krijgen en dan altijd nog naar de rechter stappen om het gelijk te halen. Voor klachten hebben wij de Raad voor de Journalistiek dus niet nodig.

Omdat ik geloof in RTL Nieuws en de journalistieke beginselen die wij uitdragen, heb ik gisteravond besloten me aan te sluiten bij het gedachtengoed van snackbarhouder Ahmed: “Heeft U klachten zeg het ons. Bent U tevreden zeg het anderen.”

Marc.schreuder@rtl.nl

Deze blogpost is eerder verschenen op de website van RTL Nieuws.

Al 6 reacties — discussieer mee!