Vandaag verscheen op het redactieblog van NU.nl een video die bij sommigen de wenkbrauwen deed fronsen. Met name vanweg de hoofdrol die de hoofdredacteur van NU.nl, Wouter Bax, in het filmpje vervult. Volgens de begeleidende tekst geeft Bax in de komende weken “in een aantal video’s een blik achter de schermen bij NU.nl. Hoe werkt de redactie en op basis van welke principes?”
Leuk idee zou je zeggen, want de gemiddelde bezoeker van NU.nl heeft waarschijnlijk geen idee hoe het er precies aan toegaat op de redactie van NU.nl. Van die redactie krijgen we in de eerste aflevering echter maar weinig te zien. We zien vooral veelvuldig een Windows-tablet in beeld en Bax heeft het wel erg vaak over ‘connected zijn’. Het onderschrift onder de video verklaart een hoop: “Deze productie is mede mogelijk gemaakt door Windows 8.” Een advertorial in de vorm van een video dus.
Maar een advertorial waarin een hoofdredacteur de hoofdrol speelt? Kan dat wel? Tast je dan niet de onafhankelijke statusvan de redactie aan? Op Twitter ontspon zich al een discussie tussen NOS-redacteur Elger van der Wel, Tweakers-redacteur Arnoud Wokke en Wouter Bax.
Ik snap dat NU een commercieel bedrijf is en heb veel respect voor wat ze doen. Maar deze advertentiecontent is echt etisch onjuist.
— Elger van der Wel (@elger) December 20, 2012
@wout_r eens met @elger: deze boodschap, door jou bepaald of niet, komt over als reclame, mede omdat je slogans van Microsoft gebruikt
— Arnoud Wokke (@arnoudwokke) December 20, 2012
@elger @wout_r Ja, snap ik wel. Maar die onafhankelijkheid blijkt dagelijks uit onze nieuwsvoorziening. Daar doen we deze dingen niet.
— Wouter Bax (@Wout_r) December 20, 2012
Zo’n advertorial is natuurlijk een manier om als nieuwssite aan inkomsten te komen. En ja, journalisten moeten wat minder strikt denken over de scheiding tussen redactie en commercie. Maar ik blijf na het kijken van de video zitten met een cruciale vraag: als ik een recensie over Windows 8 op NU.nl lees, hoe serieus moet ik die nu nog nemen?
Update vrijdag 21 december 2012 16.30 uur
Vanmiddag heeft NU.nl-hoofdredacteur Wouter Bax laten weten dat hij spijt heeft van de video. Op Volkskrant.nl zegt hij: “Dit had niet mogen gebeuren.” Ook bij het NCRV-radioprogramma Lunch zegt hij dit. Luister hier naar het fragment (via Arnoud Wokke).
Nu.nl is onderdeel van Sanoma. Naar verluidt zijn daar de termen redactiecommissie, redactieraad en redactiestatuut begrippen die in de journalistieke middeleeuwen thuishoren.
Volvo heeft trouwens flink meebetaald zo te zien.
@Bart: Volgens Wouter Bax niet: https://twitter.com/Wout_r/statuses/281773685227020288
Nee. (Antwoord op vraag in de kop.)
[Deze reactie is mede mogelijk gemaakt door Ramplank® -toetsenborden. Ramplank. Voor als u van knutselen houdt.]
Never Nooit (Antwoord vraag in de kop)
,,Journalisten moeten wat minder strikt denken…”
Het gaat er natuurlijk niet in de eerste plaats om hoe journalisten hierover denken, maar hoe de doelgroep erover denkt. Bij de nieuwsconsument boet nu.nl in aan gezag en vertrouwen als de hoofdredacteur een ordinair reclamemannetje blijkt te zijn.
Vooral het feit dat pas na de film blijkt dat de inhoud gesponsord is, acht ik discutabel. Het zet de kijker behoorlijk lange tijd op het verkeerde been, maar ook de adverteerder zet zich te kijk als niet-authentiek. Dat lijkt mij een essentieel onderdeel van storytelling, de insteek van deze (reclame)film.
Het feit dat de sponsoring niet aan het begin vermeld staat, doet vermoeden dat Sanoma en Microsoft verwachten dat kijkers dan afhaken. Als dat zo is, dan onderstreept dat alleen maar de schimmigheid van deze opzet. En als dat niet zo is, zou ik gewoon tevoren melden dat het een advertorial is.
Triest dat zo’n hoofdredacteur niet eens met tien vingers kan typen…..
Het filmpje is gewoon een ode aan deze man: http://www.youtube.com/watch?client=mv-google&gl=NL&hl=nl&v=4ZT2AXgGzAU&feature=youtube_gdata_player&nomobile=1
Typisch mediagedrag: op hoge toon de boven ons gestelden bestoken met argwaan over belangen, onafhankelijkheid en perverse loyaliteiten. En vervolgens een eigen vrijage met een ’s werelds machtigste softwarefabrikant afdoen met ‘Powered by’.
Dat is het meest droevige van deze tamelijk sullige product placement. Als Nu.nl overtuigd is van het nut ervan, leg dat dan uit. Is een blik achter de schermen zonder deze sponsoring dan niet mogelijk? Is Windows hierin een uitzondering, of kunnen Nespresso (koffie op de redactie) en Zwitsal billendoekjes (combinatie zorg en management) ook de hoofdredacteur inschakelen? Keuzes, nut en noodzaak worden niet toegelicht.
Ter relativering: computers, software en smartphones krijgen in de media sowieso dubieus veel fanclub-aandacht: een nieuw model Iphone levert al snel een volle spread redactionele ruimte in verschillende kranten, plus een bespreking van een gadgetdeskundige op prime time televisie. En dan hebben we het nog niet over de randdebiele straatinterviews met consumenten in de rij voordat de winkel open gaat. Apple adverteert nauwelijks, want dat is niet nodig.
De argeloosheid van de hoofdredacteur van Nu.nl is wellicht te verklaren uit deze traditie. De lezer heeft inderdaad een kijkje achter de schermen gekregen.
http://www.nu.nl/blog/2989110/videoserie-achter-schermen-bij-nunl-gestopt.html
Gepubliceerd:
21 december 2012 16:49
Videoserie ‘achter de schermen bij NU.nl’ gestopt
In de afgelopen 24 uur enige discussie ontstaan over een video rondom het werken bij NU.nl. Een korte uitleg.
Redactionele onafhankelijkheid is de kern van ons bestaan. Tegelijkertijd ontleent NU.nl haar bestaansrecht aan advertentie-inkomsten.
De insteek van deze video was het geven van een kijkje achter de schermen bij NU.nl en een dag in het leven van een hoofdredacteur.
Deze video hebben wij in samenwerking met Windows 8 gemaakt. Wij realiseren ons dat we niet voldoende context hebben geven waardoor dit op een andere manier kan worden gepercipieerd. Het was geenszins onze bedoeling om een diffuus beeld te creëren.
Natuurlijk zijn we moreel superieur aan Wouter die stopte met de ‘serie’, Zou het filmpje netjes blijven staan tot de kids groot zijn of worden weggemoffeld?
Miischien, Alexander Pleijter, is de volgende vraag boeiend: Wie maken er straks zulke filmpjes om haar/zijn onderzoeksjournalistiek te bekostigen?
Of je krijgt als freelancer een peperduur proces aan je broek vanwege een onthulling en kan enkel je kinderen blijven voeden en kleden als je dit soort filmpjes gaat maken. Wat dan?
In Oost-Europa maakte ik dit soort vraagstukken mee met mensen die worstelden of ze partijlid zouden worden, of nog erger, teneinde toegang tot de universiteit voor hun kinderen te krijgen, of een halfje wit.
Your article is awesome and i appreciate your thinking,please keep sharing.
Jalandhar Call Girls Service
Escort Service Amritsar