Curieuze rectificatie vandaag in de Volkskrant. De seksspecial van het Volkskrant Magazine zou vorige week een ‘werkversie’ hebben gepubliceerd over Het Nieuwe Neuken. Piet Bakker vergeleek de ‘werkversie’ met de ‘juiste versie’ en kwam tot een aantal opmerkelijke verschillen. Aanpassingen na inzage van geïnterviewden?

Wim de Jong – de seksueel geobsedeerde midlife-specialist van de krant – gaf in de ‘werkversie’ in het Magazine bron ‘A.’ vier kinderen, in de ‘juiste versie’ was dat er eentje minder. (Vanwege bronbescherming?)

Bron ‘A.’ heeft kennelijk talrijke veranderingen aangebracht die niet in de uiteindelijke versie zijn verwerkt. Waar “neuken” stond, had “tantrisch vrijen” moeten staan, “een robbertje gevorderde tantraseks” is veranderd in “een optioneel onderdeel van hun TNT-lesprogramma, bedoeld om jaloezie en onzekerheid uit te bannen”.

In De Jongs eerste versie werd er “van bed naar bed gehopt”. In de tweede versie staan “TNT’ers in nauw contact met elkaar en worden er regelmatig ook workshops georganiseerd waarin ze zich seksueel en spiritueel verder ontwikkelen en naar nieuwe levels kunnen doorgroeien.”

Ook bron Alex Vartman heeft kennelijk zijn suggesties niet verwerkt gezien, origineel was hij getrouwd met “een meisje dat even sexy als crazy was”, nu gaat het om een “gestrand huwelijk”. In het magazine vraagt Vartman nog 5000 voor sekssessies (van onder andere Bono), in de webversie zijn deze details verdwenen.

Als Vartman eerst maar drie woorden zegt: “Fuck, fuck, fuck”, is dat nu: “Check with the pussy/cock, check with the heart’.” Subtiel.

Ook organisatie TNT heeft ingegrepen, De Jong meldt eerst dat je over “geld moet beschikken” om tot fase 2 te worden toegelaten, nu heet het: “Voorwaarde om deel te nemen aan niveau twee is wel dat je voor deelname geschikt wordt geacht door het TNT-team, waarbij je hoger dan een 6 moet scoren om toegelaten te worden voor level 2.” (Niet subtiel, hier worden/werden we belazerd)

Verderop is Mama G veranderd in “Mrs. Chi”, die huilt van dankbaarheid, in de vorige versie braakte ze er ook nog bij. De “voorbindlullen en zwepen” zijn in versie 2 gesneuveld terwijl ook vormingscentrum Meeuwenveen niet meer genoemd wordt (het is nu een “accomodatiecentrum”).

Merkwaardig is ook het toegevoegd kader in de nieuwe versie, waarin lezers de hele cursus wordt uitgelegd. Een PR-eis van TNT waarop De Jong is ingegaan?

En zo gaat het maar door…

Dankzij de rectificatie is er extra aandacht op gevestigd maar weten we niet wat er gebeurde: was het een fout van De Jong of van de redactie? In ieder geval een mooi inkijkje in de praktijk van het interview, de afspraken die je kennelijk moet maken en de manier waarop het toch nog mis kan gaan. O ja, en oppassen met die De Jong dus….

De bijgewerkte versie staat op de de website van de Volkskrant. De oude versie is in het Volkskrant Magazine van vorige week te lezen.

Deze blogpost verscheen eerder op de Tumblr van Piet Bakker.

ADVERTENTIE

Al 11 reacties — discussieer mee!