‘Heldrings Dagen’ is de titel van het portret dat Human maandag 25 maart uitzond. Gemaakt op initiatief van Frénk van der Linden. De titel verwijst natuurlijk naar de column die J.L. Heldring 53 jaar lang schreef voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant en later NRC Handelsblad: ‘Dezer Dagen’.

Het portret had ook ‘Jong Ontmoet Oud’ als titel kunnen hebben. Want behalve twee vijftigers (Frénk van der Linden en ondergetekende) bestond de redactie uit zes twintigers, vijf van hen zelfs begin-twintigers. En Jérôme Louis Heldring…die was op het moment van draaien 94 jaar, inmiddels 95.

[Lees ook op DNR: Peter Vandermeersch: Nieuws zal ons redden]

Die twintigers, dat zijn zes studenten van de opleiding Journalistiek in Tilburg, voluit de Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ).

Studenten voor research

In het najaar van 2011 kreeg ik als tv-docent het verzoek van Frénk van der Linden of we niet een paar studenten hadden die research wilden doen voor een film over Heldring. Omdat hij die film dolgraag wilde maken, maar de financiering niet rond kreeg.

Met de andere tv-docenten heb ik toen een shortlist gemaakt van onze beste tien studenten. Zes van hen toonden interesse, bijna allemaal van na de val van de Muur. Voor een onderzoek naar een man van wie ze nog nooit hadden gehoord. Iemand die geboren was tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Die zes hebben we allemaal uitgenodigd voor een ‘sollicitatiegesprek’, met Frénk en ondergetekende. Eigenlijk wilden we twee mensen, maar het enthousiasme bleek zo groot dat we na minder dan 10 seconden overleg besloten ze allemaal aan te nemen. Hun namen: Elcke van der Heijden, Miranda van Dam, Thijs Verwegen, Mariëlle van Veen, Twan Spierts en Valerie de Bie.

In de maanden daarna hebben de zes diepgravende research gedaan, interviews afgenomen, kwesties uitgeplozen, anekdotes opgetekend en op basis daarvan een lijvig verslag gemaakt.

Alleen hij zou spreken

Inmiddels hadden Frénk, regisseur Gisèla Mallant en ik met Heldring al een uitgebreid voorgesprek gehad. En hadden we besloten dat deze 95-jarige man zo bijzonder was, dat we geen tijd wilden ‘verspillen’ aan andere personen. Hun informatie zouden we verwerken in de vraagstelling. Hij alleen zou spreken, het was onze taak om de research te vertalen in een boeiend verhaal, met óók aandacht voor de minder heroïsche kanten van zijn lange carrière.

Financieel bleef het moeizaam, na een lange zoektocht wilde NRC financieel bijspringen, zodat we in elk geval voorlopig verder konden. Het zoeken was naar een geschikte datum voor het eerste interview.

En toen…
Toen werd het 3 april 2012…
En besloot Heldring na ruim 53 jaar volkomen onverwacht te stoppen met zijn column ‘Dezer dagen’.
Hij had het gehad, geen inspiratie meer…
Interviews wilde hij niet geven, ook niet aan NRC zelf.
Daar zaten we dan…

Risico van het vak

Na koortsachtig overleg heeft zijn dochter hem bewerkt: “Die jonge mensen die al maanden bezig zijn met onderzoek naar u, die kunt u toch niet in de steek laten…”

“Risico van het vak”, was Heldrings eerste, wat brommerige, reactie.

Maar na een brief van Frénk, aanbevolen en persoonlijk bezorgd door diezelfde dochter, ging de oude man toch overstag. En zo gebeurde het dat op 5 april 2012, op de dag dat zijn laatste column in de NRC werd gepubliceerd, het interview kon plaatsvinden. Vier uur duurde het.

Nog geen omroep tot uitzending bereid

Daarna is editor Jelle Redeker aan de slag gegaan om het materiaal te ordenen en terug te brengen tot ongeveer 35 minuten. Een geweldige klus. Graag hadden we de film op televisie gezien rond Heldrings 95ste verjaardag (afgelopen december). Maar we hadden nog geen omroep die bereid en genegen was het portret uit zenden. En toen die er uiteindelijk was (Human), was er weer geen aanleiding.

Uiteindelijk is Frénk erin geslaagd de werkelijkheid een handje te helpen: door de jury van ‘de Tegel’ voor te stellen Heldring een ‘Tegel’ te geven voor zijn gehele oeuvre. De jury heeft die suggestie overgenomen. Zo kreeg Heldring op donderdag 21 maart zijn Tegel, een journalistieke prijs waarvan hij overigens nog nooit gehoord had.

De première

Zodoende kon het portret, anderhalf jaar na de start van het project-Heldring eindelijk toch worden uitgezonden….

Op zaterdag 23 maart was de première, in het nieuwe pand van NRC, in Amsterdam. Voor een select gezelschap van familie, vrienden, lezers en makers. Helaas zonder Heldring zelf, zijn gezondheid liet dat niet meer toe.

‘Heldrings dagen’ werd gisteravond op televisie uitgezonden. Hieronder is de documentaire te bekijken.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Al 2 reacties — discussieer mee!