[Foto: Roel Wijnants]

Het was een week met twee goed nieuwtjes voor de journalistiek. Althans, voor al diegenen die een portie cynisme en ironie zo nu en dan wel kunnen waarderen. Het begon met het bericht dat voormalige regionale verslaggever Saskia Buitelaar op de website van het vakblad Binnenlands Bestuur publiceerde. Buitelaar had uitgerekend dat door de aanstaande gemeentelijke herindeling het aantal benodigde raadsleden in Nederland wel eens gehalveerd zou kunnen worden.

Omdat gemeentes van Rutte II moeten fuseren tot 100.000 of meer inwoners, maar grote gemeentes relatief minder raadsleden hebben, blijven van de ruim 9000 raadsleden die er nu zijn, er over tien jaar nog geen 5000 over. ‘Efficiënter’, zegt minister Plasterk, want de gemeentes krijgen dubbel zoveel taken, dus kunnen ze maar beter wat groter zijn.

Een vreemde redenering. Als de gemeentelijke taken gaan verdubbelen, waarom zou je dan de controle daarop halveren?

Positief voor de journalistiek?

Maar nu komt het, er is wellicht een positief bijvangst aan deze publieke kaalslag. En wel voor de journalistiek. Want wie anders dan de lokale krantenredacteur is in staat moeiteloos de rol van volksvertegenwoordiger over te nemen? De journalist is met de belastingbetaler en de volksvertegenwoordiger toch al lotgenoot in de strijd tegen hardnekkig bestuurlijk gepruts. Gat in de markt voor de lokale media, zou ik zeggen, want het kan niet anders dan dat de lezer massaal op zijn lamlendige digitale schreden terugkeert om in zijn krant genadeloos te lezen hoe het openbaar bestuur functioneert. Met twee keer zoveel taken gaat er ongetwijfeld twee keer zoveel mis. Kassa voor de krant.

Journalist gezocht

En – twee zielen, een gedachte – als ik meen nog geen dag later al de eerste tekenen te zien dat er ook werkelijk iets aan het veranderen is in de lokale journalistiek. Voor het eerst in lange tijd zag ik een advertentie waarin een ‘journalist’ werd gezocht. Voor de redactie Aar & Veen zoekt TMG voor het Witte Weekblad in Alphen aan den Rijn zomaar ineens een ouderwetse journalist, ‘met een afgeronde journalistiek opleiding’. Voor vier dagen in de week, ‘verantwoordelijk voor het vergaren, analyseren, selecteren, bewerken en exploiteren van content.’ Geen nieuwsmanager, medewerker online content of tekstverrijker.

Wat dat exploiteren precies inhoudt, weet ik niet, maar ik heb alvast twee klussen voor de gelukkige: uitzoeken wat het betekent als de gemeente Alphen aan den Rijn volgend jaar groeit naar honderdduizend inwoners dankzij de fusie met Boskoop en Rijnwoude. Samen hebben deze gemeentes nu 69 raadsleden, dat worden er 35 vanaf 2014. Nagenoeg de helft dus, mede dankzij de tien procent die in mindering wordt gebracht als gevolg van de dualiseringscorrectie. En dan nog een echt ingewikkeld karwei: het gemeentebudget van 2013 achterhalen. Ik doe de pdf er alvast bij.

Al één reactie — discussieer mee!