Symposium MA Journalistiek en media

Donderdag 14 maart 2013 – 13:00-14:30 uur
De Doelenzaal (Universiteitsbibliotheek) – Singel 425 Amsterdam

Met medewerking van:
Joost Oranje (hoofdredacteur Nieuwsuur),
Alexander Pleijter (hoofdredacteur De Nieuwe Reporter en lector Journalistiek en innovatie)
en Sjoerd Raaijmakers (uitgever VICE Media)

“Objectief nieuws is het allerbeste ethische concept dat ooit in Amerika bedacht is, en nu beschikbaar is voor de hele wereld.” Deze woorden van Kent Cooper, de general manager van het Amerikaanse persbureau AP, zijn nu bijna een eeuw oud. Zijn ze inmiddels achterhaald? Of juist actueler dan ooit?

Cooper deed zijn uitspraak in een tijdperk waarin de journalistiek professionaliseerde. De banden met politieke partijen en werden afstandelijker, en tussen het journalistieke werk op de redactie en de commerciële praktijken van de uitgever werd een ‘chinese muur’ opgetrokken. De beroepsgroep formuleerde een aantal kernwaarden waaraan goede journalistiek moest voldoen. Objectiviteit was de allerbelangrijkste

Sinds een aantal jaar staat het belang van objectiviteit echter ter discussie. Is objectiviteit niet vooral een naïeve illusie? Is het idee van objectieve verslaggeving niet achterhaald, in een wereld die zo complex is dat ze niet meer te vangen is in het journalistieke format van hoor en wederhoor?

Of is er in het digitale medialandschap van miljoenen meningen en meninkjes juist meer behoefte aan dan ooit aan objectieve journalistiek? En zal het loslaten van dat ideaal het bestaansrecht van de journalistiek juist ondermijnen?

Aan de hand van vier onderzoeken naar recente ontwikkelingen op dit terrein, zal een panel van journalisten en deskundigen discussiëren over de vraag welke waarde objectiviteit nog heeft in het huidige medialandschap.

Reserveren is niet nodig

 

Nog geen reactie — begin de discussie!