De belangenorganisatie van pensioenfondsen die zich druk maakt om de journalistieke onafhankelijkheid van een krant? Het klinkt gek, maar het is toch echt het geval. In een brandbrief aan FD-hoofdredacteur Jan Bonjer doet Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, zijn beklag over de door AEGON gesponsorde pensioenbijlage FD.Morgen. Follow the Money meldt dat Riemen “grote bezwaren heeft tegen de manier waarop het FD invulling heeft gegeven aan de eigen journalistieke onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid.”

Lees hier op Follow the Money waar het over gaat: een bijlage van het Financieel Dagblad in  AEGON-blauw en gevuld met AEGON-advertenties die zij aan zij staan met artikelen waarin gewaarschuwd wordt voor de slechte dekking van pensioenen. Uiteraard kunnen bezorgde mensen terecht bij AEGON voor een oplossing.

Die innige omarming van commercie en journalistiek is voor Riemen van de Pensioenfederatie reden om zijn zorgen te uiten over de journalistiek. In zijn brief rept hij van “een smet op de journalistieke onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid die men juist van het FD zou mogen verwachten.”

Prachtig natuurlijk, die zorgen van de Pensioenfederatie over de onafhankelijkheid van een journalistiek medium. Gemeend zal het waarschijnlijk niet zijn. Uit de brandbrief valt op te maken dat enkele pensioenfondsen hun beklag hebben gedaan bij hun belangenorganisatie. Zij vinden het natuurlijk gewoon niet leuk dat AEGON zo in het zonnetje is gezet door het Financieel Dagblad. Weliswaar tegen betaling, maar toch. Oneerlijk is het wel.

Gelukkig is er een oplossing voor de gedupeerde pensioenfondsen. De hoofdredacteur van FD reikt hem in hoogsteigen persoon aan: Jan Bonjer laat Follow the Money weten dat er meer van dit soort bijlages zullen volgen. Dat lijkt me nou een doordachte oplossing voor dit conflict met de Pensioenfederatie. Levert FD ook weer leuk geld op.

Lees op Follow the Money: Pensioenfederatie: ‘FD zet journalistieke onafhankelijkheid op het spel’

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 3 reacties — discussieer mee!