Wie gaat de eerste digitale Loep winnen? Zo luidde de kop van een blogpost in januari op DNR. Het antwoord op die vraag kunnen we voorlopig nog niet geven. Want vanavond maakte juryvoorzitter Ad van Liempt bekend dat de Loep voor digitale producties dit jaar niet wordt toegekend.

Dat is spijtig, want het zou het eerste jaar zijn dat de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) een Loep zou gaan uitreiken voor digitale onderzoeksjournalistiek. Maar zoals verwacht was het aantal inzendingen erg klein en volgens de jury waren ze allemaal niet van voldoende niveau om in aanmerking te komen voor een echte prijs.

Wel heeft de jury besloten om twee producties een soort van aanmoedingsprijs toe te kennen aan twee projecten:

  1. Het Rotterdamse digitale magazine Vers Beton voor een onderzoek naar straatroven in Rotterdam
  2. De onderzoeksjournalistieke websites Apache en Rue voor een onderzoek naar een dubieus bedrijf dat handelde in stamcellen uit navelstrengbloed

De jury geeft voorzichtig als verklaring voor het niet uitreiken van de digitale Loep dat het een jonge categorie is. Dat mag zo zijn, maar de internetjournalistiek is inmiddels zo’n 18 jaar oud. Het was mooi geweest als het bereiken van deze volwassen mijlpaal bekroond had kunnen worden met een volwassen prijs. Het heeft niet zo mogen zijn.

En eerlijk gezegd: dat is tekenend voor de Nederlandse onderzoeksjournalistiek op internet. Die bestaat eigenlijk gewoon niet. Onderzoeksjournalistieke producties worden primair voor krant, tijdschrift, radio of televisie gemaakt.

Hoop

Maar er is gelukkig hoop. Inmiddels timmert Follow the money stevig aan de weg met online onderzoeksjournalistiek in de financieel-economische hoek. Ze wonnen dit jaar al een Tegel, hoewel dat was voor een artikel dat werd gepubliceerd in de Volkskrant. Follow the money is vooralsnog voornamelijk gericht op tekstuele producties, maar wellicht gaat dat de komende tijd veranderen.

Ook hoopvol is dat de publieke omroep internet als platform voor onderzoeksjournalistiek eindelijk serieus lijkt te gaan nemen. Zo is er de Altijd Wat Monitor van de NCRV, een beloftevol, experimenteel project waarbij je de onderzoeken van de redactie online kan volgen en ook input kan leveren.

Verder werd vorige week Incontxt gelanceerd, een website met grote ambities. Rutger Verhoeven, hoofd nieuwe media van de VARA, schreef op het weblog van Incontxt: “Het internet biedt nieuwe mogelijkheden. Burgerjournalistiek, interactie, en integratie van diverse innovaties. Daarmee kunnen we tot nog meer krachtige verhalen komen.”

Kortom, er is hoop! Op naar de uitreiking van eerste digitale Loep in 2014!

Kijk voor de genomineerden in de andere categorieën op de website van de VVOJ.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 4 reacties — discussieer mee!