Veel journalisten hebben de droom om zelfstandig een serie verhalen te maken of een project op te zetten. Maar waar is nog geld te vinden voor een goed journalistiek idee dat anders niet tot stand zou komen? Gemma van de Kamp maakte een Mattermap waarin ze de mogelijkheden op een rij zet.

De Europese Unie blijkt geen verstopt potje voor journalistiek te hebben; het uitgebreide EU-mediaprogramma is vooral bedoeld voor de filmindustrie. Maar er zijn nog genoeg (buitenlandse) beurzen en subsidies en die de moeite waard zijn om aan te schrijven – veel van die beurzen staan ook open voor internationale inzendingen, waarbij soms zelf bijdragen ingestuurd in de eigen taal worden geaccepteerd.

Als journalist kun je ook de gok wagen: een goed verhaal maken en achteraf meedingen voor een journalistieke geldprijs. Awards zijn er voor alle mediagebieden: van datajournalistiek, tot media-innovatie en onderzoeksjournalistiek. Daarnaast is het crowdfunden van je idee een mogelijkheid.

Mattermap met financieringsmogelijkheden

In de onderstaande Mattermap (een tool om informatie te verzamelen, te ordenen en helder te publiceren) staan verschillende mogelijkheden uiteengezet. De Mattermap is niet uitputtend, maar geeft een goed overzicht van waar je eens een kijkje moet nemen. Dat is naast Nederland, vooral ook over de grens. Ken je nog meer belangrijke financieringsmogelijkheden die niet direct of indirect in de Mattermap staan, geef een reactie!

Nog een tip voor het aanvragen van toelagen: hoe meer criteria of aandachtsgebieden van de beurs je in jouw plan noemt, hoe meer kans je maakt. En crossmediale producties, hebben vaak een streepje voor.

Al 6 reacties — discussieer mee!