Vandaag vond de demonstratie plaats tegen de bezuinigingen op de Publieke Omroep. Vanuit het hele land hebben omroepen georganiseerde busreizen ingezet naar het Malieveld. Via internet konden demonstranten zich aanmelden om met een ‘protestbus’ mee te reizen. Vincent Smit reed mee en doet verslag.

Om negen uur staat een handjevol mensen op station Lelystad te wachten op de bus naar Den Haag. Reisleidster Truus, werkzaam als vrijwilliger voor Omroep Max, controleert de namen van de passagiers op een presentielijst: “Anders krijg je zo geen koffie van me.”

De demonstranten in de bus zijn over het algemeen boven de 50 jaar oud en een groot deel is lid van Omroep Max. Een bijzondere eend in de bijt is de 27-jarige Henk de Vries. De Vries vertelt met trots dat hij jarenlang software heeft geschreven voor pornografische websites. Momenteel is hij werkloos. “Ik kom niet voor de Publieke Omroep, maar dacht: ‘Hé, dat is misschien wel een leuk gratis dagje uit’.”

De bus nadert de hofstad. Truus roept om dat zij zo nog even met de snoeptrommel langskomt, “dat doen we altijd bij reizen van Max. We zijn bijna op het Malieveld, laat maar eens goed van u horen!”

Verwensingen

Bij het uitstappen van de bus kijken de Flevolandse actievoerders hun ogen uit. De sfeer op het Malieveld is gemoedelijk. Mensen zitten op het gras met een protestbord boven het hoofd.

Waar sommige demonstranten een bord met een vriendelijke toon vasthouden, houden anderen een doek omhoog met verwensingen aan minister-president Mark Rutte. “Rutte is een clown”, roept een vrouw. “Geef hem een enkeltje naar de maan. Zonder zuurstof.”  Na deze uitspraak loopt ze snel weg.

Dringen voor het podium op het Malieveld (foto: Ouissam Abattouy)

Op het podium spreekt Jan Slagter van Omroep Max. Hij overhandigt een petitie met 261 duizend handtekeningen aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bij de eerste woorden van de staatsecretaris klinkt vanuit het publiek luid boe-geroep.

Consequenties voor studenten

Dekker: ‘’De extra 100 miljoen aan bezuinigingen hebben consequenties voor iedereen, ook voor studenten journalistiek. Er moeten bij omroepen scherpere keuzes worden gemaakt bij de selectie van studenten. Jonge journalisten moeten zelf aan de slag, ze kunnen altijd nog stage lopen bij de commerciële zenders.’’

Andries Knevel vindt het verdedigbaar dat er wordt bezuinigd, “maar om nu nog eens een miljoen er bij te doen is bizar. Dit gaat ten kosten van de publieke programma’s. Journalistieke programma’s staan echter hoog aangeschreven. Ik denk daarom dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van jonge journalisten. Maar toch zal de sfeer in Hilversum veranderen.”

Frits Sissing wil dat er knopen worden doorgehakt. “Bij ons (AVRO, red.) zijn er intern al rond de 30 mensen ontslagen. Het zou beter zijn als de Publieke Omroep echt publiek zou zijn. Ik denk dat het goed zou zijn wanneer er helemaal geen STER-reclames meer zouden worden uitgezonden.”

Een publiek lunchpakketje

De klok slaat 12 uur. Iedere ingeschreven demonstrant krijgt naast een gratis busreis, ook een lunchpakketje van de Publieke Omroep. Op de bankjes genieten tientallen mensen van hun broodje kaas.

De sfeer keert opeens van gemoedelijk, naar stil. Op de grote schermen wordt een zwart-wit filmpje getoond over de programma’s van de Publieke Omroep. Na afloop klinkt luid gejuich.

Een oudere man van in de tachtig vertelt zijn levensverhaal aan omstanders: ‘’Toen mijn vrouw is overleden ben ik heel veel televisie gaan kijken. Ik kijk alleen naar de Publieke Omroep. Daarom mag dit stukje Nederland niet verloren gaan.’’

Nog geen reactie — begin de discussie!