De macht van het getal. Dat is dit jaar het thema van het elfde VVOJ Congres in Zwolle. Twee dagen lang komen driehonderd onderzoeksjournalisten uit Nederland en België bij elkaar om van elkaar te leren. Jerry Vermanen en Ruby van der Meijden doen verslag van enkele workshops en sessies.

Facebook Graph Search is een supersnelle manier om personen te vinden op Facebook. En het goede nieuws is: deze Amerikaanse zoekfunctie is ook voor ons beschikbaar. Je moet alleen even weten hoe het werkt.  Zoekexpert Henk van Ess gaf handige tips tijdens zijn workshop ‘Let’s get social’.

De Amerikaanse variant Facebook Graph Search biedt een scala aan mogelijkheden om de juiste bronnen te vinden. Waar je bij de Nederlandse versie vaak langdurig moet spitten, doe je dit met Graph Search in een paar minuten. Wanneer is deze optie eigenlijk handig?

Daarvoor gaan we even terug naar de rellen in Haren. Als journalist wil je snel wat getuigen optrommelen. ‘Door in Graph Search de zoektermen ‘recent photo’s of Haren, Groningen’ in te typen krijg je à la minuut een foto-overzicht met namen van personen erbij’, zegt van Ess. ‘De Engelse zoekfunctie is praktisch en scheelt tijd. Na wat oefenen heb je al door hoe het werkt.’ Het enige dat je hoeft te doen is bij ‘accountinstellingen’ de taal te wijzigen naar ‘English (US)’.

VVOJ-deelnemers onder de loep

Als voorbeeld laat Van Ess alle mensen zien die de VVOJ13-Facebookpagina hebben ‘geliked’. Simpel door te zoeken op: ‘People who like VVOJ Congres 2013’. Je kan zelfs bekijken welke werkgevers de deelnemers hebben. Voer in: ‘Employers of people who like VVOJ Congres 2013’. En wat hebben de VVOJ’ers eigenlijk van de foto’s gezegd? Gebruik: ‘Photo’s people who like VVOJ Congres 2013 commented on.’

Privacy

De VVOJ Conferentie is besloten. Toch? Hoe besloten is besloten eigenlijk nog? Alle likes, foto’s en onze voorkeuren zijn via Graph Search te vinden. Van Ess grapt: ‘Denken jullie nu ‘o jee!’ of ‘oh leuk, een journalistieke tool?”

Hij zegt ook dat wij vergeten hoe permanent de informatie is die wij op Facebook zetten. In de tool kan je zelfs invoeren dat je foto’s of commentaar van twee jaar terug wilt zien. Het schijnt dat er al kritiek is als het gaat om privacybescherming.  Voor journalisten echter een bron van informatie.

Weten hoe je moet zoeken

Facebook ‘denkt’ soms iets anders dan wij. Stel je zoekt een jong persoon tussen de 20 en 22 jaar die niet in Amsterdam woont en geboren is in Irak. ‘Waar denken jullie dan als eerste aan om op te zoeken?’, vraagt Van ess. ‘Young people’, zegt iemand. Dan vind  je dus niets.  Wel als je zoekt op ‘people who were born in Iraq and live in Amsterdam, Netherlands and are 20 years old’.

Meer gratis tips

‘Het is even oefenen’, zegt Van Ess. Daarom publiceert hij binnenkort op zijn Twitter een lijstje met zoekzinnen. Ook hoort hij het graag als mensen nieuwe dingen weten. Houd zijn account dus in de gaten.

Nog geen reactie — begin de discussie!