Een enorme bak data over de salarissen van Nederlanders. LocalFocus maakte er in opdracht van Intermediair een tool van die andere media kunnen gebruiken om een grafiek of kaart op hun website te publiceren. Bijvoorbeeld over de salarissen van journalisten.

Bij mijn opdrachtgever Intermediair gaan we deze week los met het Salariskompas. Dit is gebaseerd op een enorme bak data die in het voorjaar zijn verzameld onder 109 duizend respondenten en die gevalideerd en geanalyseerd zijn door Universiteit Nyenrode.

Dat schreeuwt om datavisualisatie en de mannen van LocalFocus bleken daarvoor een perfect platfom te hebben.

Intermediair stelt nu een beperkte set data uit het Nationaal Salaris Onderzoek beschikbaar aan andere media in een tool van LocalFocus. Bloggers en redacties van online media kunnen zelf een selectie maken en deze door middel van een interactieve kaart of grafiek eenvoudig op hun site publiceren. (Eerst inloggen met je Google-account).

Selecties die mogelijk zijn:

  • Salaris per functie
  • Salaris per provincie
  • Salaris per opleidingsniveau
  • Salaris naar man/vrouw

Dus je zou bijvoorbeeld kunnen bekijken wat een journalist per provincie verdient:

Vanuit de grafiek of het kaartje kan de geinteresseerde doorklikken naar het salariskompas op de site van Intermediair en inzoomen op aspecten als leeftijd, leidinggevend, branche, budgetverantwoordelijkheid, etc. Daarmee kan een lezer checken of zijn salaris op het juiste niveau ligt.

De interactieve kaart of grafiek kan geconfigureerd worden in een speciale tool van LocalFocus. Er kunnen knoppen aan het kaartje of de grafiek toegevoegd worden zodat lezers met de data kunnen ‘spelen’. Het kaartje of de grafiek is eenvoudig te embedden op een site, net zoals een YouTube-filmpje. Redacties kunnen een titel en een onderschrift aan de widget meegeven. Bekijk deze video voor uitleg:

LocalFocus is dit jaar gestart met een platform voor datajournalistiek. Grote hoeveelheden data kunnen via het platform geanalyseerd en gevisualiseerd worden.

Jelle Kamsma, oprichter LocalFocus, zegt daarover: “

“Er liggen veel verhalen verscholen in data. Het wordt voor journalisten daarom steeds belangrijker om raad te weten met grote datasets. Met LocalFocus nemen we de technische drempels die horen bij data-analyses zoveel mogelijk weg.””

Ik ben erg benieuwd hoe deze tool in de praktijk gebruikt gaat worden. Laat het me svp weten, hieronder in de comments of per mail anton@vanelburg.com.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op RethinkingMedia.

Nog geen reactie — begin de discussie!