Gisteren werd bekend dat Mike Ackermans vertrekt als hoofdredacteur van HDC Media (uitgever van onder meer Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Noordhollands Dagblad). Zijn opvolger staat al te trappelen  om aan de slag te gaan. Gisteravond klom Piet Bakker in de pen om te solliciteren op de vacante functie. Hij stelt meteen tien speerpunten vast.

Geachte heer Van Steijn,

Hierbij solliciteer ik naar de functie van hoofdredacteur bij uw regio-kranten. Het vertrek van Mike kwam voor mij als een verrassing – ik was het niet altijd met hem eens maar had de indruk dat hij goed lag bij de redactie wat de sfeer ten goede was gekomen. Ook de overgang naar compact was prima verlopen.

Maar goed, waarschijnlijk kon hij niet zo goed met u overweg – dat kan gebeuren. Ikzelf ben erg positief en meegaand, van mij zult u alleen maar plezier hebben.

Ik ben mijn carriére begonnen bij het Zaanse dagblad De Typhoon – nu onderdeel van het NHD, dus het zou een soort van terugkeer in de familie zijn. De afgelopen twee jaar heb ik ook nog eens tientallen artikelen voor Dichtbij geschreven, dus ik ben eigenlijk al bij u in dienst. En ik ben echt toe aan een Regioswitch.

Toen de vorige hoofdredacteur bij NHD vertrok, mocht ik op zijn afscheidsfeestje komen, Alhoewel, “feestje” was niet helemaal de correcte aanduiding. De temperatuur lag ver onder 0. Gelukkig waren er wel bitterballen.

Kennelijk was er vroeger oorlog tussen Alkmaar en Haarlem – die was gewonnen door Alkmaar, maar gelukkig hadden ze nu een nieuwe oorlog, namelijk met Amsterdam. Bij het woordje ‘Basisweg’ gingen alle gezichten op standje onweer.

Oorlog tekent TMG, vroeger hadden ze oorlog met de buitenwereld, nu met elkaar. Swartjes weg, Morley weg, en u bent natuurlijk ook maar tijdelijk. Bij Dichtbij Bart Brouwers weg (en weer binnengehaald), en nu Ackermans ook weg. Lijkt me voor de rust niet goed. Ik was van plan om een jaar of zes te blijven – met uw welnemen.

Mijn plannen:

  1. Ophouden met oorlogje voeren tussen Alkmaar en Basisweg – duidelijke afspraken en verder geen gezeik – we zijn lid van dezelfde familie en moeten ons ook zo gedragen.
  2. Ik wil niet in de directie. Over het vertrek van Mike schrijft u “Het afgelopen (half) jaar is er tussen de hoofdredacteur en directie een verschil van inzicht ontstaan over de aansturing en de structuur van onze organisatie. Dit geschil heeft zich verdiept nadat de raad van bestuur de discussie over de omvang en samenstelling van de directie is begonnen”. Ik weet niet wat het betekent maar ik weet wel heel zeker dat ik daar niks mee te maken wil hebben.
  3. We gaan niet met Wegener samen, dat zijn ook leuke kranten, maar het levert alleen maar gezeik op – en geen enkele besparing, hun sores worden dan ook onze sores, dat lijkt me een slecht plan.
  4. We zeggen het contract met De Persdienst op, veel te duur, het niet-landelijke nieuws is voor ons van ondergeschikt belang, dat kunnen we echt wel op een andere manier regelen.
  5. Vandaag.nl wordt opgeheven en alle hyperlokale context gaat naar Dichtbij. En Dichtbij wordt echt landelijk: ook in Zwolle, Amersfoort en Oude Pekela. Dat is digital first. Geen enkele ander nieuwsmerk kan dat. Het wordt een daverend succes, niemand praat volgend jaar nog over Hyves.
  6. We draaien de katernen om: regio eerst, Nederland daarna. De hele voorpagina wordt regio, behalve als Mandela overlijdt.
  7. Regionieuws wordt speerpunt, online metselen we een betaalmuurtje voor deze premium-content. Geen grote kantoren meer maar lokale pop-up redacties in leegstaande winkels in Hoorn, Hilversum en IJmuiden.
  8. We gaan experimenteren met regio-apps, lokale apps, uitgaan-apps, voetbal-sites, UGC, lezer-debatten, lokale popmuziek en alles waar de redactie zin in heeft (als het maar niet teveel geld kost – geen dure innovaties meer, wel slimme en eenvoudige).
  9. We heffen de provinciepagina op, alle lezers hebben echt wel in de gaten dat ze genaaid worden – bladvulling: Haarlemmers interesseert het echt niet dat er in Nieuwe Niedorp een draaiorgelmuseum wordt geopend.
  10. De Gooi en Eemlander wordt niet opgeheven, het Leidsch Dagblad niet afgestoten.

Afijn, dat was het wel een beetje, misschien begin januari eens een kopje koffie drinken om over mijn arbeidsvoorwaarden te praten?

met vriendelijke groet

Piet Bakker

Deze sollicitatiebrief publiceerde Piet Bakker eerder op Regioswitch.

Al 13 reacties — discussieer mee!