Charlotte Green is sinds 28 september de eerste vrouw die voetbaluitslagen voorleest voor BBC Radio. The Guardian omschreef haar aanstelling als ‘radio history’. Ook in Nederland zijn vrouwen een zeldzaam verschijnsel op sportredacties. Sportjournaliste Barbara Barend: “Dat is niet van deze tijd.”

Op redacties van zowel landelijke als regionale kranten zijn sportjournalistes vaak in geen velden of wegen te bekennen. Het AD noemt de situatie ‘ernstig’ en ‘ongezond’. De populaire krant heeft een kleine dertigtal journalisten rondlopen op de sportredactie, maar dat zijn allemaal mannen. De krant die wél met relatief veel vrouwen sportberichten produceert, is het Eindhovens Dagblad.

ED heeft de meeste sportjournalistes

Het Eindhovens Dagblad werkt met acht sportjournalisten, van wie vier vrouwen. Hierdoor heeft het ED de meeste sportjournalistes in huis. Bart Hoffman, sportjournalist bij het Eindhovens Dagblad, was hiervan niet op de hoogte. “Grappig dat bij het Eindhovens Dagblad zowel procentueel als absoluut de meeste vrouwen werken.”

Natasja Weber is een van de vier vrouwelijke sportjournalisten bij het ED en noemt sport het allerleukste. “Ik zit sinds 1 mei op de sportredactie en had hiervoor al een verzoek ingediend om op de sportredactie te werken”, aldus Weber. Volgens haar is het puur toeval dat er zo veel vrouwen op de sportredactie van ED werken.

Volgens Weber is de sportredactie van ED niet per se gezelliger doordat er veel vrouwen werken. “Vrouwen praten wel wat meer misschien, maar de journalisten zien elkaar weinig doordat we ook avonddiensten doen. Het maakt ook niet veel uit hoeveel vrouwen er op de sportredactie werken. Je moet eerst kijken naar de kwaliteit van iemand, daarna kijk je pas of diegene man of vrouw is. Als ik hoor dat er op andere redacties zo weinig vrouwen zijn mogen er daar wel een paar bijkomen, maar ik ben niet feministisch.”

Nul vrouwen

Vrijwel alle andere sportredacties werken zonder vrouwen. Op de sportredacties van onder andere NRC, AD en De Stentor werken alleen mannen. “Ik weet niet waarom er zo weinig vrouwen werken op de sportredactie. Misschien is dat wel genetisch bepaald”, aldus sportverslaggever Arnoud Heins van De Stentor.

In Limburg moeten sportjournalisten het ook zonder vrouwen stellen. Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad vullen vrouwloos hun sportpagina’s. Chef Joos Philippens: “Onze wil voor vrouwen op de sportredactie is er, maar het is blijkbaar lastig. Ik zie hier hoogstzelden een vrouw. In drie jaar dat ik chef ben heb ik nog geen vrouwelijke stagiair meegemaakt.”

Van de benaderde media is Voetbal International het grootste medium dat werkt zonder vrouwen. Van de 44 personen die werken aan de inhoud van het voetbalblad, is niemand vrouw. Dit aantal personen is vijftig wanneer de fotografen mee worden gerekend.

Twee sportjournalistes

Bij de sportredactie van De Volkskrant lopen twee vrouwen rond op de sportredactie. “Ik doe van alles”, aldus Lisette van der Geest, sportjournaliste van De Volkskrant. Ze spreekt niet over een bepaalde mannen- of vrouwensport. “Ik denk dat veel vrouwen sport niet ambiëren, maar ik vind sportjournalistiek leuk. Misschien komt dat omdat ik zelf gesport heb.”

Ook De Telegraaf werkt met twee vrouwen op de sportredactie. De twee vrouwen zijn omringd door veertien mannelijke sportmedewerkers. Sportjournalist Luuk Blijboom: “Een journalist moet verstand hebben van sport, het maakt niet uit of dat een man of een vrouw is.”

Ernstige situatie

Chef sportredactie Wessel Penning van het AD: “De situatie bij het AD is ernstig. Het aantal vrouwen moet veranderen. Een mannelijke redactie is ongezond. Mannen en vrouwen leven door elkaar heen in de samenleving, dus ook een sportredactie moet een afspiegeling zijn van de maatschappij.”

Eerder werkten er wel vrouwen op de sportredactie van het AD, maar zij werken nu op andere redacties. Penning ziet graag meer vrouwen op de sportredactie van het AD, maar kwaliteit van het schrijven verkiest hij boven de sekse. Dat er nu alleen maar mannen zijn is volgens hem puur toeval en heeft niets te maken met kwaliteit.

Aantallen en percentages vrouwen op sportredacties van Nederlandse media

De cijfers uit bovenstaande tabel zijn verkregen door bij de betreffende media te informeren naar de omvang van de sportredactie en het aantal daar werkzame vrouwelijke journalistes.

Al 4 reacties — discussieer mee!