iWonder heet het nieuwste initiatief van de BBC. Onder deze naam wil de Britse omroeporganisatie interactieve gidsen aanbieden om het publiek wegwijs te maken in bepaalde onderwerpen.

Het eerste thema dat de BBC bij de horens vat is de Eerste Wereldoorlog. Het is de bedoeling om mensen op een interactieve en toegankelijke manier meer kennis op te laten doen. Bij de Eerste Wereldoorlog is de insteek vooral om allerlei misvattingen en mythes te ontzenuwen.

Gisteren heeft de BBC de eerste 8 gidsen online gezet. Deze maand nog moet dat aantal oplopen tot 17. Aan het eind van het jaar zou de teller op rond de 100 moeten staan.

De gidsen die nu te bekijken zijn gaan over diverse thema’s, zoals:

  • hoeveel soldaten overleefden de loopgraven?
  • hoe werden gezichten hersteld die verwoest waren door ontplofte granaten?
  • welke impact had de oorlog op het leven van vrouwen?
  • waarom werden journalisten bedreigd met executie?

Bij de presentatie van de informatie proberen de makers de gebruikers zo actief mogelijk te betrekken bij het verhaal. Andrew Pipes, executive product manager, legt in een blogpost uit hoe:

“Interactive guides take the audience through a series of steps that ask them to look at multiple perspectives of intriguing questions, always with the chance to reflect on the significance of the story at the end.”

Responsive

De BBC heeft er rekening mee gehouden dat mensen deze interactieve gidsen op elk apparaat willen raadplegen; of het nou een tablet, telefoon, laptop of pc is. Vandaar dat iWonder helemaal responsive is gemaakt.

iWonder is zeer fraai vormgegeven en bovendien zeer interessant. Echt een aanrader om eens goed voor te gaan zitten.

Bekijk de interactieve gidsen over de Eerste Wereldoorlog op www.bbc.co.uk/ww1.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al één reactie — discussieer mee!